Големи количества затоплящи климата хладилни газове (агенти) от Китай и Турция се внасят нелегално в Европа, което подкопава глобалния пакт за постепенното им премахване, се казва в доклад на базираната в Лондон Агенция за екологично разследване (Environmental Investigation Agency, EIA) в понеделник, съобщи Ройтерс (Reuters).

Става дума за газовете са хидрофлуоровъглероди (HFC), набор от химикали, използвани предимно за охлаждане в промишлеността и търговията на дребно, които не увреждат озоновия слой както други забранени хладилни агенти, но като парникови газове могат да бъдат няколко хиляди пъти по-мощни от въглеродния диоксид.

Въпреки ангажиментите за намаляване на употребата на HFC, правоприлагащите агенции в Европейския съюз полагат усилия да следят незаконните пратки, влизащи през Турция, Русия или Украйна, но контрабандистите прибягват до все по-сложни тактики, за да избегнат залавянето им, заяви EIA след две години разследване под прикритие.

"Все още е доста лесно да се намерят незаконни HFC на европейския пазар", каза Фин Уолравенс, старши активист в кампанията на EIA. "Има признаци, че търговците адаптират методите си, че стават малко по-хитри, опитвайки се да заобиколят властите."

"Ако можете да се промъкнете в най-замърсяващия, най-гадния газ, всъщност получавате най-големите пари."

Китай е най-големият производител на HFC в света, с 39 фирми с разрешения за производство на еквивалентни на 185 милиона тона CO2 само тази година. Пекин издаде нови правила през декември за санкциониране на фирми, които превишават квотите си.

На 28-ата среща на страните по Монреалския протокол, проведена в Кигали, Руанда, през октомври 2016 г., най-накрая бе сложен край на т. нар. "Поправка в Кигали за намаляване на HFCs", която и досега насърчава прилагането на Парижкото споразумение за климата. Прилагането на поправката ефективно се очаква да намали емисиите на мощни парникови газове, като по този начин ще редуцира  глобалното затопляне с 0,5° C, като контролира потреблението на HFC до края на века. Намаляването на HFC от Китай чрез дейности за спазване на изискванията до 2050 г. ще доведе до намаляване на въздействието върху климата от 30 милиарда тона до 40 милиарда тона CO2 еквивалент и една трета принос за забавяне на глобалното затопляне с 0,5° C.

Като част от Поправката от Кигали, европейските и други индустриални страни се ангажираха да намалят употребата на HFC с 85% от 2012 г. до 2036 г. За да се осъществи постепенното намаляване, на лицензираните производители и потребители на HFC се определят квоти, които се намаляват постепенно.

Но тъй като търсенето е все още силно, поетапното намаляване повиши цените, създавайки стимули за контрабандистите - много от които също са лицензирани търговци - да доставят повече, показва докладът на EIA.

Дори когато са налице алтернативни продукти, налагането на постепенно премахване на химикалите е голямо предизвикателство, като някои правителства "не са в състояние или не желаят да предприемат мерки", каза Иън Рей от Университета в Мелбърн, който е бил технически съветник на Монреалския протокол.

"Винаги изглежда има търсене от клиенти, които са били доволни от стария продукт и не са склонни да преминат към новия, който може да бъде по-скъп", отбеляза Рей.