Продажбите на нови леки автомобили в Русия достигнаха 95 654 през юли, което е 2,7 пъти повече от същия месец на 2022 г. Това съобщава аналитичната агенция "Автостат", позовавайки се на данни на "Паспорт Индъстриъл Кънсълтинг" АД.

От януари до юли включително в Русия са продадени 497 230 нови автомобила, което е с 28,2% повече от същия период на миналата година. Продажбите на Lada за 7 месеца достигнаха 161,9 хиляди автомобила, на второ място е китайската "Чери" (Chery), която е продала 57,9 хиляди автомобила от началото на годината, на трето място е също китайската "Джийли" (Geely) с продажби на почти 41,5 хиляди автомобила, пише Газета.ру.

Резултатите за юли показват, че Lada е лидер на руския пазар с продажби от 27,4 хиляди автомобила (пазарен дял 28,6%). След нея се нарежда Chery, продала 10,7 хил. нови коли за месеца. На трето място е Geely (8,8 хиляди автомобила), на четвърто е "Хавал" (Haval) (8,5 хиляди автомобила), "Чанган" (Changan) (5,2 хиляди), "Омода" (Omoda) и "Ексиид" (KIA XCeed).

По-рано стана известно, че компанията (за производство на луксозни руски автомобили) "Аурус" (Aurus) е готова да предостави автомобили на служители от руски произход.