Продажбите на нови автомобили в Европа се свиват за 6-ти пореден месец на фона на подобрения на някои от най-големите пазари на Стария континент като германския, френския и британския, което е сигнал, че негативната тенденция скоро може да се обърне, съобщава Bloomberg.

Регистрациите на нови автомобили в Европа през февруари бележат спад от 0,9% на годишна база, сочат данни на Европейската асоциация на автомобилните производители от петък. И докато продажбите в Германия, Франция и Великобритания се повишават за пръв път от септември насам, тези в Испания, която се подготвя за предсрочни парламентарни избори, спадат с 8,8%, а продажбите в Италия се свиват с 2,4%.

За България има ръст от 9,8 на сто на годишна база до 2809 бройки спрямо 2559 бройки преди година.

Спадът за ЕС от февруари всъщност е най-ниският от септември 2018 г. насам, когато продажбите на нови коли се сринаха заради новите европейски изисквания за вредните емисии. Ефектът от тях продължава да е факт и през 2019 г., а в края на миналата година Германия едва избегна рецесията след спада в продажбите на фона на ключовата роля на автомобилната индустрия за най-силната европейска икономика.

Големите автомобилни производители, като германския Volkswagen, намалиха разходите си заради продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай и забавянето на продажбите на някои основни за автомобилната индустрия пазари. Вероятността за Brexit без споразумение увеличи опасенията на британския автомобилен пазар, който зависи основно от износа си за Европейския съюз.

Трябва да се има предвид и че възможността за въвеждане на мита от администрацията на американския президент Доналд Тръмп върху европейския автомобилен внос все още не е отминала. Търговският министър на САЩ Уилбър Рос представи доклад пред президента, касаещ вносните автомобили и риска, който носят за американската национална сигурност. Администрацията на Тръмп все още не е разкрила констатациите от доклада, но президентът трябва да реши до май какви действия да предприеме. В миналото той заплашваше европейските производители с мита до 25%.