Агнешкото е около 9 % по-скъпо от миналата година, сочат данни на Kомисията за стоковите борси и тържищата. Няма значителна промяна при цените на яйцата и доматите. Краставиците обаче са по-евтини спрямо миналата година.

За мнозина, освен празник в душите, Великден е и сериозен разход за трапезата. Милка Стоянова вече е похарчила около 30 лева за агнешко. "Миналата година беше 12-13, сега е 16. Заделих, постарах се за празника да има както е било години наред", споделя жената пред bTV.

От Комисията по стоковите борси и тържищата не отчитат значителни промени в цените. Обясняват по-скъпото агнешко така: "По-голямото желание на много производители да вземат малко повече в цената тази година поради факта, че са доста скъпи фуражите и самото отглеждане на агнетата е по-скъп процес". Конкуренцията обаче е голяма и едва ли могат да се очакват драстични скокове при месото, прогнозират от комисията.

За поскъпване на агнешкото са и повечето сигнали в Асоциацията за защита на потребителите. Оттам казват, че предпразнично пазарът винаги е динамичен. "Започва постепенното покачване на цените, като обикновено се наблюдава един-два дена преди това драстично покачване на цените, след празниците те падат", заяви Пейо Майорски, Асоциация за защита на потребителите.

Поевтиняване спрямо миналия Великден има основно при краставиците.

Месото и яйцата-внос по магазините често са по-евтини, но не винаги с по-добро качество, предупреждават експертите.

Предстои да видим дали точно преди празника цените ще тръгнат нагоре.