Стокхолмският арбитраж прие решение в полза на полската държавна газова компания PGNiG, като й призна правото да иска понижение на цените на доставяния от "Газпром" природен газ. Това стана ясно от съобщение на сайта на полската компания.

Засега решението е предварително, но във Варшава не се съмняват в успеха си. Така поляците ще придобият право да оспорят понижение на цените в дългосрочния си договор с руската компания от 2014 година досега.

Полша купува 15 милиарда м3 природен газ за година. Една трета от това количество страната добива сама, останалите 2/3 досега бяха доставяни от "Газпром". Договорът с руснаците е до 2022 година и от Варшава вече обявиха ,че няма да го продължават.

Руският природен газ трябва да бъде заменен с втечнен газ от САЩ и Катар, за целта се строи терминал в едно от полските пристанища с капацитет от 5 милиона втечнен газ годишно. Друга възможност е построяването на газопровода Baltic Pipe, който да съедини полската газопреносна мрежа с тази на Дания.

Според руски експерти обаче, Полша няма да може да се откаже напълно от руски природен газ след 2022 година, затова сега въпросът с цената на доставките е много актуален. Но страната има и друга възможност-да си доставя газ от Германия, от излишните количества, които идват в тази страна от Русия.