Народното събрание прие на второ четене промени в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти, внесени от Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) и Йордан Цонев (ДПС). Промените бяха гласувани анблок със 117 гласа "за", двама "против" и 48 - "въздържал се", съобщи БТА.

Според приетите текстове икономически оператори и/или съхранители, които имат възможност да предоставят нефт и нефтопродукти и/или разполагат със свободни съдови вместимости за съхраняване на запаси за извънредни ситуации на територията на други държави членки на Европейския съюз прилагат това право до 50 на сто от индивидуално определените нива на запаси за съответните категории нефтопродукти и нефт.

Всяко конкретно делегиране се допуска по искане на задълженото лице след предварително разрешение от компетентните органи на другата държава членка на Европейския съюз, на чиято територия ще се съхраняват запасите, и последващо разрешение от агенцията, гласят приетите разпоредби.

С първото четене на проекта - на 6 декември 2023 г., парламентът отмени разпоредбата, задължаваща икономическите оператори да съхраняват 100% от запасите на нефт и нефтопродукти само на територията на страната. И предвиди от 30 юни 2024 г. запасите, съхранявани на територията на други страни членки на Европейския съюз, да може да са в размер до 70 на сто. Тогава Венко Сабрутев от "ПП-ДБ" коментира, че няма как да подкрепят само 30% от горивата да се съхраняват на територията на България, каза, че при война първото нещо, което се затваря, са границите и заяви, че ще предложат между двете гласуване обръщане на съотношението - 30% в ЕС и 70% - в България.

В хода на разискванията Драгомир Стойнев от "БСП за България" коментира, че с приетите текстове се връща предишното положение. Колегата му Румен Гечев добави, че с промените само се внася хаос в запасите от нефт и нефтени продукти. Той смята, че още при първото четене на законопроекта е предупредил, че не може и 50% съхранение да се постигне след три месеца. Тези антируски закони нанасят щети на България, настоя Гечев и попита кой е автор на тези предложения, за да му искат оставката.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС отговори, че това предложение е дошло от Министерство на финансите. Лицето, което търсите и на което искате оставка, би трябвало да бъде Асен Василев, добави депутатът.