В седмицата, в която Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че започва проверка за картел между търговските вериги, а правителството представи интернет портала си за съпоставка на цените на храните от малката потребителска кошница, като мярка за борба срещу спекулата, цените на едро на храните по стоковите борси и тържищата спадат, при това за втора поредна седмица, като поевтиняването се ускорява. Пазарът на едро е съществена част от единната информационна система, която правителството се стреми да изгради, уверяват от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

За отбелязване е, че пазарът на храни на едро, към който претенциите за спекула са незначителни, демонстрира стабилност и задържане на ценовите нива, както го определи Владимир Иванов, председател на ДКСБТ, в интервю за Нова телевизия. По неговите думи, в момента се наблюдава пазарно равновесие, вече 10-15 дни има задържане на цените при основните хранителни продукти. Иванов прогнозира, че при появата на повече местно производство и затопляне на времето може да видим и по-траен тренд надолу.

Председателят на ДКСБТ не се ангажира с колко процента ще поевтинеят храните, но подчерта, че такава е пазарната обстановка по целия свят, налично е ресурсното осигуряване на основните хранителни продукти, както и при пшеницата, ориза, олиото, захарта, "почти мъртъв пазар от пазарна гледна точка, а сблъсъкът между търсенето и предлагането е много оптимален, затова няма как да видим резки ценово промени".

По повод новия портал на правителството на интернет адрес www.foodprice.bg, плотформата все още не е в пълния си планиран капацитет, защото данните за цените на дребно не са представени от търговските вериги, тъй като тяхното участие е доброволно, а от Системата за агропазарна информация (САПИ) към аграрното ведомство. "Колкото е по-информиран пазарът, колкото е по-информирано взаимодействието между търсене и предлагане, толкова по-конкурентен пазар ще видим и по-адекватни действия от страна и на потребителите, и на търговците". Така определи значението на интернет портала за сравняване на цените Владимир Иванов. В настоящия пазарен преглед ще бъдат сравнени цените на дребно на 14 основни хранителни продукта, включени в малката потребителска кошница.

За отбелязване е, че второто поредно поевтиняване на храните по стоковите борси и тържищата (през отминалата работна седмица 20-24 март) е с 1.31% в сравнение със спад от 0.53 на сто в предходната седмица. Преди това цените на храните на едро трайно нарастваха в продължение на 22 поредни седмици, с едно прекъсване в средата на януари (16-20), когато храните по стоковите тържища поевтиняха макар и слабо за първи път след 15 поредни седмици на непрекъснато поскъпване. Това показват данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

През отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 20 са поевтинели, 13 са поскъпнали и един е без промяна в цената.

От млечните и месните храни и варивата най-много е нараснала цената на лещата, а най-много е поевтиняло киселото мляко в кофичка от 400 грама; при плодовете са поскъпнали ябълките, а най-много са поевтинели портокалите; при зеленчуците най-много се е повишила цената на зрелия кромид лук, а най-много са поевтинели оранжерийните краставици.

Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, към 24 март е 2.435 пункта спрямо 2.467 пункта към 17 март или седмично понижаване с 1.30%, след като в предходната седмица беше регистриран спад с 0.53%. Така поевтиняването се ускорява.

През отминалата работна седмица разликите на цените на храните на едро по области се забавя, след като две поредни седмици беше регистрирано ускоряване на повишаването на разликите. Най-голяма е разликата отново при кравето сирене (11.00 лева спрямо 15.90 лева в предходната седмица), следва кашкавалът "Витоша" (9.67 лева спрямо 13.20 лева в предходната седмица), при каймата смес (5.50 лева и е без промяна в предходната седмица).

Месечната равносметка

показва, че през януари храните по стоковите тържища са поскъпнали общо с 1.26%, като най-много са нараснали цените с 0.73% през втората седмица на януари (9-13) и само през третата (16-20) са спаднали с 0.82 на сто. През февруари нарастването на цените се е ускорило до 6.04 на сто, като поскъпването е непрекъснато и през четирите седмици на миналия месец. От началото на настоящия месец до 24 март ДКСБТ регистрира поевтиняване на храните на едро с 1.50 на сто.

Годишната равносметка

показва, че през последните три месеца на 2022 година - октомври, ноември и декември, храните на едро са поскъпвали съответно с 2.54%, 3.37% и с 2%. През останалите девет месеца на отминалата 2022 година храните на едро са поскъпвали, а през два са спадали. Най-голямо месечно повишение на цените на едро е отчетено през март (+6.42%), а най-голямо поевтиняване през юни (-6.18%). От началото на годината до 17 март цените на едро на храните са нараснали със 7.17 на сто, а на годишна база, спрямо 17 март 2022 година цените на едро са се повишили с 21.77 процента.

Разликата на цените по области отново забавя нарастването

през третата пълна работна седмица на март за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната. Както вече посочихме, най-голяма е разликата от 11.00 лева при кравето сирене (от 7.00 лв./кг в Добрич до 18.00 лв./кг в Пловдив), при кашкавала "Витоша" разликата е 9.67 лева (от 12.33 лв./кг в Добрич до 22.00 лв./кг във Враца и Пловдив), при каймата смес разликата е 5.50 лева (от 5.50 лв./кг в Добрич до 11.00 лв./кг в Силистра), 4.26 лева е разликата при замразеното пиле (от 4.80 лв./кг в Пловдив до 9.06 лв./кг в Силистра), при ориза разликата е 2.13 лева (от 1.95 лв./кг в Хасково до 4.08 лв./кг в Добрич), 2.10 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 2.90 лв./литъра в Благоевград и Добрич до 5.00 лв./литъра в Пловдив), при зрелия фасул разликата е 2.01 лева (от 3.10 лв./кг в Русе до 5.11 лв./кг в Силистра), 1.25 лева е разликата при захарта (от 1.75 лв./кг в Бургас до 3.00 лв./кг в Пловдив), при брашното тип 500 разликата е 1.18 лева (от 0.91 лв./кг във Враца до 2.09 лв./кг в Силистра), 0.11 лева е разликата при яйцата (от 0.35 лв./броя в Добрич до 0.46 лв./броя в София).

При основните месни, млечни храни и варивата

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ продукти, на седмична база поевтинелите са 12, поскъпналите са 7 и един е без промяна, като трендът е в нормални граници - от минус 4.9% до плюс 2.7 на сто, което е характерно за сезона за тази група хранителни продукти.

Най-много е поскъпнала както вече посочихме лещата (+2.7% до 4.20 лв./кг), следвана от яйцата (+2.5% до 0.41 лв./броя), малотрайните колбаси (+2.4% до 6.40 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+1.4% до 11.70 лв./кг), захарта (+0.4% до 2.52 лв./кг), зрелия фасул (+0.2% до 4.11 лв./кг).

Без промяна в цената е прясното мляко над 3% масленост (2.53 лв./литъра).

Най-много е поевтиняло киселото мляко в кофичка от 400 грама (-4.9% до 1.16 лв./броя), следвано от ориза (-2.2% до 3.11 лв./кг), слънчогледовото олио (-1.4% до 3.62 лв./литъра), кашкавала "Витоша" (-0.9% до 18.21 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (-0.8% до 2.56 лв./броя), брашното тип 500 (-0.7% до 1.33 лв./кг), замразеното пиле (-0.7% до 5.98 лв./кг), пилешките кренвирши (-0.6% до 5.22 лв./кг), кравето сирене (-0.4% до 11.35 лв./кг).

 

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, с изключение на слънчогледовото олио, а с над 1 лев са се повишили цените на едро на 5 продукта, като най-голяма е разликата при кашкавала "Витоша" (+4.17 лева), следват кравето сирене (+2.56 лева), варено-пушения салам (+1.43 лева), замразеното пиле (1.15 лева) и пилешките кренвирши (+1.08 лева).

Съпоставка на цените на 6 основни млечни и месни храни и варива*:

- при слънчогледовото олио средната цената на едро е 3.62 лв./литъра, а средната на дребно е 4.79 лв./литъра или разлика от 32.32%;

- при кашкавала от краве мляко средната цена на едро е 18.21 лв./кг, а средната на дребно е 24.22 лв./кг или разлика от 33.00%;

- при кравето сирене средната цена на едро 11.35 лв./кг, а средната на дребно от витрина е 17.05 лв./кг или разлика от 50.22%;

- при прясното мляко над 3% масленост цената на едро е 2.53 лв./литъра, а средната на дребно е 3.55 лв./литъра или разлика от 40.31%;

- при замразеното пиле средната цена на едро е 5.90 лв./кг, а средната на дребно е 7.77 лв./кг или разлика от 31.69%;

- при ориза средната цена на едро е 3.11 лв./кг, а средната на дребно е 4.28 лв./кг или разлика от 69.77%.

При плодовете

които са регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, поскъпнали са само ябълките (+4.3% до 1.44 лв./кг), а най-много са поевтинели портокалите (-9.4% до 1.74 лв./кг), следвани от лимоните (-2.9% до 2.37 лв./кг), бананите (-1.3% до 3.08 лв./кг).

Трендът при тази група храни е в нормални граници за този сезон - от минус 9.4% до плюс 4.3 на сто.

От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2022 година всички плодове са били по-евтини спрямо цените към 24 март 2023 година, като най-голяма е разликата на цените при бананите и лимоните.

Съпоставка на цените на плодове*:

- при ябълките средната цената на едро е 1.44 лв./кг, а средната на дребно е 2.61 лв./кг или разлика от 81.25%;

- при бананите средната цената на едро е 3.08 лв./кг, а средната на дребно е 3.83 лв./кг или разлика от 24.35%;

- при лимоните средната цената на едро е 2.37 лв./кг, а средната на дребно е 3.25 лв./кг или разлика от 37.13%;

- при портокалите средната цената на едро е 1.74 лв./кг, а средната на дребно е 2.70 лв./кг или разлика от 55.17%;

При зеленчуците

на седмична база, от включените в бюлетина на ДКСБТ, има паритет - колкото са поевтинелите, толкова са и поскъпналите. Най-много са спаднали цените на оранжерийните краставици (-17.4% до 4.40 лв./кг), следвани от краставиците от внос (-16.2% до 3.61 лв./кг), доматите от внос (-16.0% до 3.30 лв./кг), зелената салата (-3.3% до 0.88 лв./броя), оранжерийните домати (-2.2% до 3.64 лв./кг).

Най-много е поскъпнал зрелият кромид лук (+20.3% до 2.25 лв./кг), следван от морковите (+12.8% до 1.32 лв./кг), червения пипер от внос (+8.0% до 4.48 лв./кг), зелето (+7.1% до 0.90 лв./кг) и картофите (+6.9% до 1.24 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база почти всички зеленчуци са поскъпнали, с изключение на зелето. Най-голяма е разликата на цените на едро при зрелия кромид лук (1.47 лева), червения пипер от внос (1.00 лева) доматите от внос (0.53).

Съпоставка на цените на зеленчуци*:

- при доматите средната цената на едро е 3.95 лв./кг, а средната на дребно е 4.24 лв./кг или разлика от 7.34%;

- при краставиците средната цена на едро е 4.60 лв./кг, а средната на дребно е 5.19 лв./кг или разлика от 12.82%;

- при картофите средната цена на едро е 1.24 лв./кг, а средната на дребно е 1.75 лв./кг или разлика от 41.13%;

- при зрелия кромид лук средната цена на едро е 2.18 лв./кг, а средната на дребно е 2.94 лв./кг или разлика от 34.86%;

- при морковите средната цена на едро е 1.27 лв./кг, а средната на дребно е 1.95 лв./кг или разлика от 53.54%.

*Цените на едро с ДДС са към 24 март по данни на ДКСБТ, а на дребно също с ДДС са към 23 март според САПИ от портала www.foodprice.bg.