Цените на петрола се понижиха в понеделник на фона на опасенията, че икономическият спад може да влоши потреблението на гориво, съобщи CNBC.

Фючърсите на суровия петрол от сорта Brent се понижиха до 67.03 долара за барел, което е спад с 13 цента, или с 0.2 процента спрямо последното затваряне на търговията миналия петък, но е далеч от 68.14 долара за барел, достигнати през миналата седмица.

Фючърсите на американския лек суров петрол (WTI) спаднаха до 58.32 долара за барел, което е с 20 цента, или с 0.3 на сто под последната сделка от миналия петък, и също и далеч от ценовия връх за 2019 г. от 58.95 длбара за барел, достигнат миналата седмица.

"Най-големият риск за цени на петрола е спад на търсенето на суровината заради забавения икономически растеж. Нашите очаквания са, че световното търсене на петрол ще нарасне с 1.3 милиона барела на ден през 2019 година. Общото забавяне на икономическия растежа в световен мащаб може да доведе до по-слабо глобално търсене на петрола под 1 милион барела на ден", обявиха в понеделник от консултантската компания Bernstein Energy.

Производството на петрол в САЩ спадна за втори пореден месец през февруари, което е знак, че най-голямата световна икономика се забавя през първото тримесечие.

В Азия износът за Япония спадна за трети пореден месец през февруари, което е знак за нарастващо напрежение от забавянето на глобалното търсене.

Въпреки това, цените на петрола се повишиха с около една четвърт от началото на годината, най-вече заради санкциите на САЩ срещу Иран и Венецуела, а Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нечленуващите в картела съюзници като Русия, известни като Групата ОПЕК +, обещаха да намалят с 1.2 милиона барела на ден предлагането на суровината, за да подкрепят цените.

Лидерът на ОПЕК Саудитска Арабия обаче призова в неделя да се спазва споразумението за намаляване на предлагането, тъй като баланса между предлагането и търсенето все още не е постигнат, а запасите все още са високи.

Ключов фактор за баланса на търсенето и предлагането ще бъдат САЩ, където производството на суров петрол е нараснало с около 2 милиона барела на ден през последната година, благодарение до голяма степен на добивите на шистов петрол и повишените сондажи  във вътрешността на страната.

Броят на сондажните съоръжения за ново производство на петрол в САЩ са намалели през 2019 г. и са достигнали най-ниското си ниво от април 2018 г. през миналата седмица, до общо 833 работещи платформи.

Въпреки това, производството на суров петрол в САЩ се е увеличило от началото на 2019 г., достигайки рекордните 12.1 милиона барела на ден през февруари, показват данни на държавната Агенция за енергийна информация (EIA).

От тогава производствата е намаляло до 12 милиона барела на ден, но това все още прави от САЩ най-големият производител на суров петрол в света.