Първите череши са с цена от 279 лева за килограм-тази новина бе пусната в социалните мрежи. Проверка на Нова телевизия показва, че актуалната цена на няколко пазара в София е около 30 лева.

Повечето от търговците са на мнение, че цената от 279 лева е нерелана и сигурно е някаква шега. Купувачи на тази цена едва ли ще има в България, дори при 30 лева хората купуват по десетина от плодовете, за да ги опитат. На борсата в Турция черешите от първата реколта тръгват от 9-10 евро на килограм.

Първите български череши ще излязат на цена от 4-5 лева на килограм, твърдят производители. Според тях, първите наши плодове ще са на пазара около 24 май. Българските ягоди са по-скъпи и предпочитани заради вкусовите им качества в сравнение с гръцките. Разликата в отделни магазини достига до 2 лева на килограм.

Според Държавната комисия по стокови борси и тържища засега при черешите и ягодите се предлагат само от внос и в момента цените са реални. Тенденцията е за наситен пазар, което дава основание да очакваме по-евтини български череши и ягоди.