Ръстът на работните места в САЩ се оказа по-висок от очакваното, но по-слаб от данните през октомври. Обявените от Министерството на труда данни показаха, че работните места извън селското стопанство са се увеличили с 263 000 през миналия месеца, а нивото на безработица остава на ниво от 3.7%. Месечното увеличение леко се забавя спрямо ревизираните нагоре 284 000 нови работни места през октомври, припомни "Ройтерс".

Повишаване в заетостта се наблюдава в секторите на развлеченията и хотелиерството, здравеопазване, както и при работните места, свързани пряко с правителството. Заетостта е намаляла в търговията на дребно и в транспорта и складирането.

В частния сектор работните места се увеличават с 221 хил., в обществения - с 42 хиляди.

Цифрите вероятно няма да направят много, за да накарат Фед да забави повишаването на лихвите. Централната банка на САЩ повишаваше стабилно лихвените проценти тази година, за да намали инфлацията, която все още е близо до най-високото си ниво от повече от 40 години, прогнозира CNBC.

Анкетирани от Dow Jones инвеститори и анализатори очакваха увеличение от 200 000 при новите работни места и 3.7% на нивото на безработица.

Другият удар върху усилията на Фед за борба с инфлацията, са данните за средните почасови доходи, които са скочили с 0.6% за един месец, двойно повече от оценката на Dow Jones, а на годишна база заплатите са нараснали с 5.1%, също доста над очакванията от 4.6%. По този начин темпът на нарастване на заплатите в Съединените щати значително надвишава темповете преди пандемията от 2-3%.

Според първите оценки търсенето на работна ръка нараства и остава стабилно, с което притесненията за задаваща се рецесия се охладиха. Тези данни, както и за инфлацията са важни за решенията на Федералния резерв на САЩ (Фед). Да припомним, че данните за инфлацията за октомври показаха първо рязко забавяне до 7.7% от 8.2% през септември.

"Сякаш това е добра новина, но не и страхотна новина. Пазарът на труда е стабилен, но неравномерен за страната и все още много стегнат", каза за "Ройтерс" Агрон Никай, американски икономист в клон на японската банка MUFG в Ню Йорк. "Фед може да забави темпото на повишаване на лихвите, но няма да спре да ги повишава напълно", прогнозира икономистът.

Пазарите, обаче, реагира по-различно от анализаторите, тъй като смятат, че новите данни за пазара на труда и инфлацията може да накарат Фед да е по-агресивен с лихвите, тъй като членовете на борда може да преценят, че по-добрите, но недостатъчно добри показатели дават основание да се твърди, че паричната политика на централната банка върви в правилна посока. Високите лихви не се харесват на инвеститорите, защото оскъпяват кредитирането и затягат инвестициите, от което страда брутния вътрешен продукт и ръста на икономиката.

Близо два часа преди да отвори търговията на "Уолстрийт" в Ню Йорк фючърсите, свързани с индустриалния индекс Dow Jones Industrial Average, се сринаха след доклада, падайки с повече от 400 пункта.

В Западна Европа също бързо настъпи промяна - от възходящ тренд до обед, в късния следобед основните национални измерители на "сините чипове" бързо се позиционираха в червената зона.