Експерти отчитат все повече случаи на измамени българи от сайтове фантоми за екскурзии и почивки. Зад уж европейските онлайн магазини често се крият мними търговци, които трудно могат да бъдат открити. Самите сайтове най-често са регистрирани в Китай, Индия, САЩ и Панама.

За новата опасност потвърдиха доц. Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма и туроператорът Огнян Хандев пред телевизия "България он ер".

"Не е много лесно да се установи фалшивият сайт. Веднъж влязъл в тази игра, е много трудно човек да си получи парите обратно. Сайтовете са направени професионално. Един урок как да избереш туроператор струва между 200 и 1000 евро. Който е тръгнал да пътува, трябва да знае, че има възможност да бъде измамен по някакъв начин", коментира Румен Драганов.

Все пак той посочи, че можем да различим измамните сайтове по прекалено ниските цени, които предлагат и отбеляза, че се наблюдава бум на новосъздадени туроператори.

"Напоследък зачестяват тези онлайн услуги. Интернет е удобен, но крие много рискове. Влизайки в един сайт, потребителят трябва да провери наличието на лиценз. Може да се провери наличието на застраховка отговорност на туроператора", каза от своя страна Хандев.

Той подчерта, че е много трудно да се различат фалшивите сайтове. По думите му има и специализирани сайтове, които потребителите биха могли да използват, за да разберат дали домейнът на сайта на фирмата е регистриран в България.

"Голямата новост в туризма са новите дигитални технологии - навлизането на тази форма на разплащане, в която ние още не участваме толкова активно", отбеляза доц. Драганов.