Историческите рекорди по стоковите тържища продължават. През отминалите пет работни дни храните на едро са поскъпнали за 23-а поредна седмица или близо шест поредни месеца непрекъснато. Толкова продължителен период не е отчитан досега от стоковия регулатор.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ), и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 1 април е 2.072 пункта, спрямо 2.065 пункта към 25 март или седмично поскъпване с 0.34%. Поскъпването, обаче, се забавя, при това за втора поредна седмица (28 март - 1 април), след като в предишната (21-25 март) цените на храните се повишиха с 1.92%, а през третата седмица на март (11-15) поскъпването беше с 2.22%, показват данните от седмичните бюлетини на ДКСБТ.

През отминалата седмица най-много са поскъпнали замразеното пиле и захарта от млечните, месните и другите храни; бананите и лимоните от плодовете и морковите и оранжерийните домати от зеленчуците.

От началото на март цените на храните на едро общо са нараснали с 6.42 на сто. За предходния месец февруари повишението е с 5.87%, а през януари е отчетено поскъпване с 0.65%. Общо за три месеца от началото на годината цените на храните на едро са нараснали с 16.47 на сто.

От 13 март 2020 година, началото на извънредното положение, а след това и извънредната епидемична обстановка (удължена до 31 март 2022 година), до 1 април 2022 г. храните на едро в страната са нараснали с 35.16%, докато на годишна база, спрямо 1 април 2021 година, ИТЦ се е повишил с 29.18% (от 1.604 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 21 са поскъпнали, 12 са поевтинели и един е без промяна в цената.

Въпреки забавеното поскъпване на храните, през отминалите пет работни дни ценовата ножица продължи да се разтваря за 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове.

Най-голяма е разликата от 7.04 лева при кравето сирене (от 5.96 лв./кг в Добрич до 13.30 лв./кг в София); при кашкавала "Витоша" разликата е 5.00 лева (от 11.00 лв./кг в Силистра до 16.00 лв./кг в Кърджали и Пловдив); 4.70 лева е разликата при каймата смес (от 4.20 лв./кг в Бургас до 8.90 лв./кг в Кърджали); при замразеното пиле разликата е 3.41 лева (от 3.45 лв./кг във Велико Търново до 6.86 лв./кг в Силистра); 2.80 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.20 лв./кг в София до 5.00 лв./кг в Пловдив); при слънчогледовото олио разликата е 2.20 лева (от 3.10 лв./литъра във Варна до 5.30 лв./литъра в Пловдив и Ямбол); 1.70 лева е разликата при ориза (от 1.80 лв./кг в Смолян и Стара Загора до 3.50 лв./кг в Пловдив); при брашното тип 500 разликата е 1.15 лева (от 0.85 лв./кг в Плевен до 2.00 лв./кг в Силистра); 0.60 лева е разликата при захарта (от 1.50 лв./кг в Хасково до 2.10 лв./кг в Смолян) и при яйцата разликата е 0.08 лева (от 0.20 лв./броя във Варна, Велико Търново и Плевен до 0.28 лв./броя във Враца).

При основните месни, млечни и други храни, вкл. варива

от всичките 20, включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 11, поевтинели са 8 и една е без промяна в цената, като трендът е в тесни граници, което е характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти, от минус 3.3% до плюс 3.5 на сто.

На седмична база, както вече посочихме, най-много е поскъпнало замразеното пиле (+3.5% до 5.05 лв./кг), следвано от захарта (+2.3% до 1.80 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+1.6% до 10.95 лв./кг), слънчогледовото олио (+1.5% до 4.79 лв./кг), прясното мляко (+1.0% до 2.10 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.9% до 5.85 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.9% до 10.37 лв./кг), лещата (+0.6% до 3.48 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.5% до 4.14 лв./кг).

Без промяна в цената са яйцата (0.25 лв./броя), а най-много е поевтиняло пакетчето масло 125 грама (-3.3% до 2.34 лв./броя), следвано от брашното (-3.1% до 1.27 лв./кг), зрелия фасул (-1.8% до 3.73 лв./кг) и кравето сирене (-0.6% до 8.71 лв./кг).

На годишна база, спрямо 1 април 2021 година, са поскъпнали всички месни, млечни, варива и други храни, наблюдавани от ДКСБТ.

При зеленчуците

на седмична база също поскъпналите са повече, като за тази група храни трендът е по- широк за този сезон - от минус 6.9% до плюс 11.7 на сто.

На седмична база най-много е поскъпнал зрелият кромид лук (+11.7% до 0.86 лв./кг), следван от морковите (+11.2% до 1.09 лв./кг), зелените салати (+7.4% до 1.02 лв./броя), оранжерийните домати (+6.2% до 3.78 лв./кг), картофите (+4.5% до 0.93 лв./кг), зелето (+3.1% до 1.31 лв./кг) и червения пипер от внос (+2.0% до 3.55 лв./кг).

На годишна база всички зеленчуци са поскъпнали. 

При плодовете

наблюдаваните от ДКСБТ, обаче, има паритет - колкото са поскъпналите, толкова са и поевтинелите, а трендът при тях по това време на годината е в умерени граници - от минус 3.1% до плюс 4.1 на сто.

Поскъпнали са бананите (+4.1% до 2.53 лв./кг) и лимоните (+1.7% до 1.81 лв./кг), а са поевтинели портокалите (-3.1% до 1.57 лв./кг) и ябълките (-2.4% до 1.23 лв./кг).

На годишна база също има паритет.

3e-news.net