Нов исторически рекорд: храните поскъпват 23 поредни седмици
Нарастването на цените по стоковите тържища обаче се забавя
Историческите рекорди по стоковите тържища продължават. През отминалите пет работни дни храните на едро са поскъпнали за 23-а поредна седмица или близо шест поредни месеца непрекъснато. Толкова продължителен период не е отчитан досега от стоковия регулатор.
Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ), и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 1 април е 2.072 пункта, спрямо 2.065 пункта към 25 март или седмично поскъпване с 0.34%. Поскъпването, обаче, се забавя, при това за втора поредна седмица (28 март - 1 април), след като в предишната (21-25 март) цените на храните се повишиха с 1.92%, а през третата седмица на март (11-15) поскъпването беше с 2.22%, показват данните от седмичните бюлетини на ДКСБТ.
През отминалата седмица най-много са поскъпнали замразеното пиле и захарта от млечните, месните и другите храни; бананите и лимоните от плодовете и морковите и оранжерийните домати от зеленчуците.
От началото на март цените на храните на едро общо са нараснали с 6.42 на сто. За предходния месец февруари повишението е с 5.87%, а през януари е отчетено поскъпване с 0.65%. Общо за три месеца от началото на годината цените на храните на едро са нараснали с 16.47 на сто.
От 13 март 2020 година, началото на извънредното положение, а след това и извънредната епидемична обстановка (удължена до 31 март 2022 година), до 1 април 2022 г. храните на едро в страната са нараснали с 35.16%, докато на годишна база, спрямо 1 април 2021 година, ИТЦ се е повишил с 29.18% (от 1.604 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.
Седмичната равносметка
показва, че от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 34 хранителни продукти, 21 са поскъпнали, 12 са поевтинели и един е без промяна в цената.
Въпреки забавеното поскъпване на храните, през отминалите пет работни дни ценовата ножица продължи да се разтваря за 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове.
Най-голяма е разликата от 7.04 лева при кравето сирене (от 5.96 лв./кг в Добрич до 13.30 лв./кг в София); при кашкавала "Витоша" разликата е 5.00 лева (от 11.00 лв./кг в Силистра до 16.00 лв./кг в Кърджали и Пловдив); 4.70 лева е разликата при каймата смес (от 4.20 лв./кг в Бургас до 8.90 лв./кг в Кърджали); при замразеното пиле разликата е 3.41 лева (от 3.45 лв./кг във Велико Търново до 6.86 лв./кг в Силистра); 2.80 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.20 лв./кг в София до 5.00 лв./кг в Пловдив); при слънчогледовото олио разликата е 2.20 лева (от 3.10 лв./литъра във Варна до 5.30 лв./литъра в Пловдив и Ямбол); 1.70 лева е разликата при ориза (от 1.80 лв./кг в Смолян и Стара Загора до 3.50 лв./кг в Пловдив); при брашното тип 500 разликата е 1.15 лева (от 0.85 лв./кг в Плевен до 2.00 лв./кг в Силистра); 0.60 лева е разликата при захарта (от 1.50 лв./кг в Хасково до 2.10 лв./кг в Смолян) и при яйцата разликата е 0.08 лева (от 0.20 лв./броя във Варна, Велико Търново и Плевен до 0.28 лв./броя във Враца).
При основните месни, млечни и други храни, вкл. варива
от всичките 20, включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 11, поевтинели са 8 и една е без промяна в цената, като трендът е в тесни граници, което е характерно за този период на годината за тази група хранителни продукти, от минус 3.3% до плюс 3.5 на сто.
На седмична база, както вече посочихме, най-много е поскъпнало замразеното пиле (+3.5% до 5.05 лв./кг), следвано от захарта (+2.3% до 1.80 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+1.6% до 10.95 лв./кг), слънчогледовото олио (+1.5% до 4.79 лв./кг), прясното мляко (+1.0% до 2.10 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (+0.9% до 5.85 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.9% до 10.37 лв./кг), лещата (+0.6% до 3.48 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.5% до 4.14 лв./кг).
Без промяна в цената са яйцата (0.25 лв./броя), а най-много е поевтиняло пакетчето масло 125 грама (-3.3% до 2.34 лв./броя), следвано от брашното (-3.1% до 1.27 лв./кг), зрелия фасул (-1.8% до 3.73 лв./кг) и кравето сирене (-0.6% до 8.71 лв./кг).
На годишна база, спрямо 1 април 2021 година, са поскъпнали всички месни, млечни, варива и други храни, наблюдавани от ДКСБТ.
При зеленчуците
на седмична база също поскъпналите са повече, като за тази група храни трендът е по- широк за този сезон - от минус 6.9% до плюс 11.7 на сто.
На седмична база най-много е поскъпнал зрелият кромид лук (+11.7% до 0.86 лв./кг), следван от морковите (+11.2% до 1.09 лв./кг), зелените салати (+7.4% до 1.02 лв./броя), оранжерийните домати (+6.2% до 3.78 лв./кг), картофите (+4.5% до 0.93 лв./кг), зелето (+3.1% до 1.31 лв./кг) и червения пипер от внос (+2.0% до 3.55 лв./кг).
На годишна база всички зеленчуци са поскъпнали.
При плодовете
наблюдаваните от ДКСБТ, обаче, има паритет - колкото са поскъпналите, толкова са и поевтинелите, а трендът при тях по това време на годината е в умерени граници - от минус 3.1% до плюс 4.1 на сто.
Поскъпнали са бананите (+4.1% до 2.53 лв./кг) и лимоните (+1.7% до 1.81 лв./кг), а са поевтинели портокалите (-3.1% до 1.57 лв./кг) и ябълките (-2.4% до 1.23 лв./кг).
На годишна база също има паритет.