Световните фондови пазари показват най-добрия си ръст от 3 години през ноември. Освен това, нарастване е регистрирано не само в САЩ, но и в Китай и Латинска Америка, обобщава MarketWatch.

MSCI All-Country World Index, който включва близо 3000 акции от 23 развити и 24 развиващи се страни, се е повишил със 7.6% от началото на този месец. Това е най-голямото увеличение от април 2020 г., когато показателят е нараснал с 10.2%, след като световните пазари се възстановиха от шока, причинен от пандемията от COVID-19.

Китайският Shanghai Composite спечели 0.7% през ноември след спад през пет от последните седем месеца. ETF на iShares MSCI Emerging Markets, който проследява индекс на акциите на нововъзникващите пазари, се повиши със 7.%, което е най-голямата печалба за измерителя от година. Също така, най-добър ръст през ноември демонстрира общият индикатор на най-ликвидните компании в Западна Европа STOXX Europe 600, който е нараснал с 6.8%.

Японският Nikkei 225 се повиши с 8.9% през ноември и може да отбележи най-големия си ръст от три години.

Американските S&P 500 и Nasdaq Composite се покачиха съответно с 8.7% и 11%. Доходността на десетгодишните държавни облигации на САЩ се понижи с почти 0.5 процентни пункта до 4.48% годишно.

Анализаторите посочват различни причини, които оказват положително влияние върху фондовите пазари. Повечето от тях, обаче, в една или друга степен са свързани с очакванията по отношение на лихвените проценти от Федералния резерв на САЩ (Фед - централната банка на страната) и други големи световни централни банки. Спадът в доходността на държавните облигации също допринесе за повишеното търсене на акции.

"Влязохме в ноември след три месеца на спадове, така че беше логично да очакваме фондовите пазари да се подобрят в началото на традиционно силен месец", каза Стив Сосник, главен пазарен анализатор в Interactive Brokers. Според него, "пазарите са решили, че покачването на лихвените проценти в САЩ е приключило и че тяхното намаление през 2024 г. е станало по-вероятно".

"Добавете и два важни знака - ситуацията в Газа не се разпространява извън региона и че Китай предприема стъпки за справяне с кризата с недвижимите имоти, и ще имате всички съставки за повишаване на доверието в глобалните акции", добави експертът.

Междувременно инвеститорите вече държат рекордните 5.7 трилиона долара във фондове на паричния пазар, според Investment Company Institute. Някои анализатори виждат това като сигнал за възходящ тренд и също благоприятен фактор за пазарите на акции и облигации, отбелязва The Wall Street Journal.