Движението на цените на наемите в страната следва движението на цените на имотите. Това показва справка в големи сайтове, специализирали се в публикуване на оферти.

Трудно е да се оцени къде е най-скъпо само по абсолютните цифри на исканите наеми. Но ако се вземе за критерий средната заплата за съответния град, нещата изглеждат доста по-ясни.

Какво показват цифрите към началото на юни 2018 година в градовете, където пазарът на недвижими имоти е най-силен.

В Пловдив в момента в специализираните сайтове има повече от 420 предложения за наем на двустайни апартаменти. Трябва да се има предвид, че някои от офертите се повтарят, така че реално цифрата на предлагането на този тип жилища под наем вероятно е около 300.

Цените на месец започват от 130 и достигат 600 евро. Средната стойност е 250 евро на апартамент на месец, като изискванията за постигане на тази цена са добра локация и обзаведен или полуобзаведен апартамент.

При средна работна заплата в града от 978 лева (последните статистически данни от март 2018 година), цената на месечния наем излиза малко над 51% от нея.

Във Варна наемите се делят на два вида-сезонни и постоянни. При сезонните се отдават под наем с цена на вечер апартаменти, при постоянните- става дума за договор с трайност поне година.

Бизнесът с апартаменти на вечер е добре развит в морската ни столица. Справка в специализирани агенции показва, че цената варира от 30 до 90 евро, в зависимост от локацията. Най-скъпо вървят апартаменти в близост до центъра и плажната ивица на града.

При наемите за дълъг период се вижда ,че предложенията са поне тройно повече от тези в Пловдив. това, според брокери, се дължи на доста празни жилища, закупени или построени с инвестиционна цел.

Само в един от специализираните сайтове офертите са над 600. цените варират от 180 до 1700 евро за двустаен апартамент, средната цена на наем на такъв имот е 280 евро месечно. за да постигне такава цена, освен доброто местоположение, апартаментът трябва да е обзаведен, включително с кухня и да има паркомясто или друга възможност за спиране на кола.

Средната заплата в града към 31 март е 1019 лева, което прави наемът от 45% от нея. Така Варна е по-евтина от Пловдив, вероятно благодарение на по-голямото предлагане на имоти и конкуренцията между собствениците им.

В Бургас предлагането под наем на двустайни апартаменти е най-малко- едва стотина оферти се въртят в специализираните агенции в региона. Затова пък цените са солидни-тръгват от 130 евро на месец и достигат до 600 евро. Най-скъпо вървят имотите в близост до морето, както и във Варна.

Средната цена е 230 евро на месец, при средна заплата в града от 906 лева, съотношението цена/наем е малко над 50%, точно колкото е и в София.

В Стара Загора, градът, който излезе на второ място в статистиката по средна работна заплата след София с 1119 лева месечно предлагането на двустайни апартаменти под наем е почти символично- едва трийсетина оферти има в момента реално на пазара.

Средната цена тук е 230 евро на месец, което при високата средна заплата прави съотношението наем/ заплата 41%. Това означава, че от големите градове в страната точно Стара Загора е мястото, където наемите са най-изгодни за работещите в района.