Значително поскъпване на цените в Одрин отчитат хората, които редовно ходят на пазар в Турция. Въпреки това, няма отлив на желаещите да съчетаят еднодневно пътуване с изгодно пазаруване.

Заради по-евтините турски стоки в последните месеци в Пловдив и Хасково отвориха десетки нови магазини, съобщава БНТ. Много от обектите зареждат директно от турските фабрики и привличат клиенти, които добре познават и одринските пазари.

Кори за баница, плодове, зеленчуци, перилни препарати, дрехи, обувки и разбира се баклава - всичко това привлича вниманието на българите, избрали да отидат на пазар в граничния турски град. За тяхно улеснение, дори много от надписите са на български език.

Заради наплива от българи и гърци, Одрин от години е най скъпият град в Турция. Но търговията тук не спира, а особено в почивните дни свободни места в хотелите почти няма, дори при нощувки за 120 лева. Туроператорите също отчитат траен интерес към дестинацията, въпреки опашките по границите през уикендите. Тогава от страната ни към Турция влизат над 60 автобуса на ден.

"Само с личните карти вече се пътува по-лесно до Турция. Пътуват и хора, които от години пазаруват в Одрин, пътуват и такива, които до сега не са пазарували в Одрин. Казват - това в България е 100 лева, тук го взимам за 50 лева. Доматите там са 1,70 -2,00 лева, при нас под 5,00 лв няма домати, сиренето също, маслото е 12 лева, тук е 26 лв. Хората си правят сметката и като си напазарува и като хапне, вместо да чисти вкъщи, решава да отиде в Одрин и съчетава три в едно", коментира Анка Димова, управител на туристическа фирма:

Почти всичко, което има по одринските пазари, вече може да се намери и у нас. Само за няколко месеца, особено в Южна България, отвориха десетки магазини, които предлагат турски стоки. Разликите в цените са минимални, а някои артикули, дори са по-евтини.

Бюлент Сали, собственик на магазин за турски стоки в Пловдив, казва: "В самата държава трябва да се плаща мито, ДДС и транспорт. Поради тази причина се оскъпява и самата стока. В момента стоките са ни много по-евтини от Одрин, защото ние преди два-три месеца сме ги вкарали. В момента в Одрин цените всеки ден вървят нагоре. А пък ние, докато не си направим новия внос с нова стока не променяме цените".

Повечето от клиентите в турските магазини редовно пазаруват и в южната ни съседка и знаят какво търсят.

От Агенцията по безопасност на храните напомниха, че всички стоки трябва да имат етикети и на български език. И призоваха при нарушение да се подават сигнали.