Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов откри 77-ото издание на Международния технически панаир в Пловдив. През последната година България доказа, че е приветлива за инвеститорите и през последните 8 месеца чуждестранните инвестиции са нараснали с над 90 процента, а българската икономика с 2 процента, каза в приветствието си Богданов, цитиран от БТА. Той посочи, че за миналата година България и българското индустриално производство са били на второ място в Европейския съюз.

Богданов акцентира, че правителството е успяло да задържи бюджетния дефицит под три процента, което е основното изискване, за да може България да стане част от еврозоната. Приоритетът на правителството е България да стане част от Шенген до края на годината, посочи министърът. Според него членството е важно не само за страната, но и за регионалната стабилност.

Министърът припомни две от българските иновации от тази година (на "Ендуросат" и "Дронамикс"). Едната е развитие на система от наносателити, които ще предоставят платформа за развитие на бъдещи иновации, насочени към превенции от бедствия и аварии, мониторинг от гледна точка сигурност и охрана, на трафик. Другата е първата в Европа българска компания, която получи официално одобрение за автономни карго полети, които ще започнат от тази година от Гърция.

Международен технически панаир 2023, който ще продължи до 17 септември представя над 200 компании от 14 държави. Изложението откроява направленията, в които се развива индустрията и комбинира специализирани експозиции, посветени на модерното екологично строителство, машиностроенето, енергетиката, дигиталните технологии в производството, дома и търговията, тежка техника, хибридни автомобили, авиостроителство.

Изложението ще представи куполни и енергоспестяващи къщи. Български фирми, обединени в Асоциация за строителство от естествени материали, предлагат атрактивни като визия и стойност модели, които вплитат традиция и технологии в здравословна среда. Безопасността на сградите и обектите в условията на климатични кризи е във фокуса на строителния бизнес. Полски водещ производител представя ефективни системи за мълниезащита на домове, обществени сгради и храмове. Утвърдена турска компания се представя с интериорни врати и обзавеждане.

Изложението предлага новаторски подходи към енергийните източници, системите за отопление и охлаждане. Соларни инсталации и модули за алтернативна енергия - от проекта до изпълнението, се предлагат от турски компании. Ефективни решения за фотоволтаични централи показват и утвърдени български фирми.

Чешки фирми участват с подобрени модели на електрически автобуси, като предлагат и богат асортимент оборудване и резервни части. Съвременното проектиране на леки автомобили залага на хибриди, които напълно се самозареждат, без да имат нужда от контакт. За първи път в Пловдивския панаир се показва модел на камион за шосеен и релсов транспорт - най-новото производство на германски жп строителен гигант.

Българският представител на китайски лидери в машиностроенето експонира подбрана селекция от богатото им портфолио със строителна, подемна и почистваща техника. Най-мащабната японска компания за едра техника избира 77-ия технически панаир за премиера на последния си модел колесен челен товарач. Румънското участие е разпределено в различни браншове - металообработване, строителство и автомобилен сектор. Интересен експонат от северната ни съседка представлява автомивка от ново поколение.

Новостите в металообработването и прецизното машиностроене демонстрира българска компания с международно признание на световните пазари. Институтът по космонавтика и информационни технологии на БАН отново доказва, че страната ни е конкурентоспособна в авиоиндустрията с модели на дронове, снабдени с разширените възможности на изкуствения интелект и предназначени за различни граждански цели. Иновативна родна компания участва с умни пощенски кутии, които информират получателя за наличието и вида на пратката до него чрез различните комуникационни канали.

Европейската комисия избра Международен панаир Пловдив за първа спирка у нас в своя пътуващ проект, посветен на 30-годишнината от създаването на единен европейски пазар. Атрактивен щанд за ползите от свободното движение хора, стоки, услуги и капитали в ЕС ще посреща посетители и изложители на 14 и 15 септември.

Деловата програма днес представя Международна конференция за дълбокотехнологичните иновации. Темата е "Новата вълна от дълбокотехнологични иновации в Европейския съюз". Ще бъде обсъдена новата програма за иновации на ЕС в търсенето на възможност за изграждане на стабилна и продуктивна регионална екосистема, в която да си сътрудничат и помагат със знания и опит в областта на дълбоките технологии. Организатори на събитието са Сдружение "Долина за дълбокотехнологични иновации - Пловдив" и "Пловдив Тех Парк" АД.

На 15 септември от 17.00 часа ще се проведе церемонията по връчване на Златните медали на 77-ия Международен технически панаир 2023.

В събота в зала "Пловдив" в Конгресния център е организирана Първата национална конференция "Екологично и иновативно строителство в България". Организатор е Асоциацията за строителство с естествени материали (АСЕМ) и архитектурно студио NiMaTecture.