Великобритания изпревари Франция като дом на най-големия фондов пазар в Европа, тъй като опасенията, свързани с френската политика, доведоха за броени дни до загуби за милиарди евро от водещия индекс в Париж, предаде ДПА, на която се позова БТА.

Парижката борса стана най-големият фондов пазар в Европа преди 18 месеца.

Според данни, събрани от Блумбърг, акциите на френските дружества, търгувани в Париж, вече струват общо около 3,13 трилиона долара (2,47 трилиона бр. лири), изоставяйки от общата капитализацията на Лондонската фондова борса - 3,18 трилиона долара (2,51 трилиона бр. лири).

Водещият индекс в Париж - CAC 40, загуби повече от 6 на сто от стойността си миналата седмица. Той включва френски банки като "Бе Ен Пе Париба" (BNP Paribas) и "Сосиете женерал" (Societe Generale), както и някои местни гиганти за потребителски стоки като Ел Ве Ем Аш (LVMH) и "Перно Рикар" (Pernod Ricard).

Интензивните политически борби между партиите във Франция породиха опасения относно бъдещето на страната. Сега тя е изправена пред предсрочни парламентарни избори, насрочени за края на месеца, които може да доведат до ново управление на страната.

"Достатъчно е да се каже, че тази несигурност ще бъде с нас поне до втория тур на изборите на 7 юли и вероятно и след това", прогнозират анализаторите на "Дойче банк" (Deutsche Bank).

Междувременно лондонският водещ индекс FTSE 100 регистрира растеж от началото на годината, достигайки нови максимуми благодарение на подобреното доверие на инвеститорите.

Някои анализатори смятат, че за разлика от Франция, Обединеното кралство е изправено пред по-малко несигурност относно предстоящите избори, което е повлияло и за успокояването на британските финансови пазари.