Кризата стопи 625 млн. лв. от парите за пенсии в частните фондове само през първите три месеца от годината, показват официалните данни на Комисията за финансов надзор, съобщава "Труд".

Това се дължи на срива на международните капиталови пазари в края на март заради предприетите мерки срещу COVID-19. Въпреки че от април насам повечето борси по света бавно се възстановяват, пенсионните фондове продължават да отчитат сериозна отрицателна доходност.

От началото на годината до 19 май доходността на универсалните пенсионни фондове (УПФ), в които задължително се осигуряват работещите, е -5,23%. Това означава, че парите на хората в тях са се стопили с 5,23%.

Доходността на доброволните пенсионни фондове (ДПФ) е -5,19%, става ясно от писмен отговор на министъра на финансите Владислав Горанов на парламентарен въпрос, към който той прилага данни на Комисията за финансов надзор (КФН).

Спадът на основния индекс SOFIX на Българската фондова борса за същия период е с над 20%. Понижението на щатските индекси Dow Jones и SP500 е съответно с 14,74% и 9,22%, а германският DAX е надолу с 16,78%.

Най-много през първото тримесечие са се стопили парите в универсалните фондове, тъй като сумите в тях са най-много. Активите на тези фондове са се понижили с 482 млн. лв., до 12,73 млрд. лв. Активите на доброволните пенсионни фондове са намалели с 92,7 млн. лв. до 1,1 млрд. лв. Като се добавят и загубите на професионалните пенсионни фондове се оказва, че общата сума от парите на хората за пенсии е намаляла с 625 млн. лв.

Спадът на доходността в началото на годината е толкова голям, че изтрива постигнатия ръст през последните две години. В резултат средната годишна доходност на универсалните фондове за 24-те месеца до края на март е -1,17%, а на доброволните е -1,19%, показват последните официални данни на Комисията за финансов надзор.

При благоприятно стечение на пандемичната обстановка финансовите пазари ще реагират в положителна посока. От съществено значение са и безпрецедентните действия, предприети от правителствата и международните институции за подкрепа на икономиките, посочват експертите от КФН. Временните спадове в активите на пенсионните фондове могат да бъдат преодолени в сравнително кратки срокове, допълват те. Секторът на допълнителното пенсионно осигуряване е достатъчно стабилен, за да се справи с предизвикателствата, завършват от КФН.