Измамническите схеми в онлайн пазаруването процъфтяват, а измамници се опитват да се възползват от все повечето хора, които пазаруват в интернет пред периода на пандемията, информира Ройтерс, на която се позова БТА. Това може да става чрез създаване на стилно изглеждащи сайтове, на които се твърди, че продават различни устройства, играчки, почистващи препарати и всичко друго, за което има търсене. За да ви примамят на сайтовете, измамниците плащат за реклама във Facebook, Google и други платформи.

Федералната комисия по търговия на САЩ съобщава за рекорден брой оплаквания от хора, загубили пари заради онлайн измами през април и май. Потребителите са били заблуждавани да плащат най-вече за защитни маски, дезинфекциращи кърпички и други стоки, свързани с пандемията, които никога не са получили.

Досега тази година комисията е получила над 37 000 съобщения за измами при онлайн пазаруване, довели до загуби от 27 милиона долара. Броят на подобни жалби се увеличава всяка година от 2015-а, а натрупаните загуби вече достигат 420 милиона.

Ройтерс предлага няколко съвета, които да ни помогнат да не се поддаваме на подобни измами.

Проучете сайта

Ако сте на сайт, който никога преди не сте използвали, направете проучване в интернет с името на компанията и думите "измама" (scam) и "отзив" (review). Проверете страниците на сайта в социалните медии за оплаквания от клиенти. Пробвайте и инструмента Скам трекер (Scam Tracker) на Бюрото за по-добър бизнес (Better Business Bureau), който ви дава възможност да търсите името на компаниите и да прочетете евентуалните оплаквания, подадени срещу тях. Друго, което можете да направите, е да прочетете секцията "За нас" на съответния сайт. Погрешно изписване на думи или изречения, които нямат смисъл, би трябвало да задействат алармата ви.

Бъдете внимателни с онлайн рекламите

Бъдете още по-предпазливи на сайтове, които сте намерили чрез реклами в социалните медии - обичаен начин да се примамват хората. Понякога рекламите са свързани с продукти, които сте търсили онлайн. Например, ако сте търсили определена играчка, измамниците могат да купят реклами, които да ви покажат на сайта им във Фейсбук със снимка на играчката, която искате да купите.

Бъдете подозрителни към стоки, които по принцип се намират трудно

Друг начин за подмамване на купувачите е чрез сайтове, които твърдят, че имат на склад стоки, изчерпани почти навсякъде другаде. Миналия месец например Федералната комисия по търговия спря 25 сайта, продавали дезинфекциращи кърпички с марките Клорокс (Clorox) и Лизол (Lysol), които така и не са стигнали до купувачите. Измамници действат по същия начин по празниците, твърдейки например, че разполагат с конзоли за видео игри или играчки, които трудно се намират.

Не се хващайте на ниската цена

Ако цените са твърде хубави, за да са истински, то те вероятно не са, предупреждава Катрин Хът от Бюрото за по-добър бизнес. Измамниците предлагат по-ниски цени за желани продукти, знаейки, че купувачите трудно ще им устоят.