"Много от факторите, които обикновено са положителни за долара - по-строга политика на централната банка и намалени фискални стимули в САЩ, както и по-високи реални лихвени проценти - също действат негативно върху котировките на златото", коментира в анкета за британския "Файненшъл таймс" Марк Хефеле, главен инвестиционен директор в швейцарската банка UBS.

Той очаква златото да падне до 1650 долара за тройунция до края на годината. Във вторник, 11 януари до обед, котировките на златото са 1 808.70 долара за унция (+0.55% спрямо затварянето на търговията на 10 януари), а на среброто - 22.640 долара за унция (+0.79%).

По данни на "Файненшъл таймс", в ETF, обезпечени със злато, има активи от 209 млрд. долара. Тези фондове се превърнаха в барометър на настроенията на инвеститорите към благородния метал.

Спадът на инвеститорския интерес беше основен фактор, който притискаше цените на благородния метал, въпреки че търсенето през последната година нарасна заради повишения пазарен интерес към златни бижута, кюлчета и монети, за промишлени приложения и покупки от централните банки. Но според Световния съвет за златото, поради отлива на инвеститорите от ETF, обезпечени със злато, физически жълтият метал е оценен на 173 тона злато през 2021 г. на стойност 9.1 милиарда долара.

Ед Морс, ръководител на анализаторския екип за суровините в американската банка Citi, очаква да се увеличи "натискът върху продажбите" на златото, което ще доведе до по-нататъшно изтегляне от ETF на 300 тона тази година и още 100 тона през 2023 г. Citi прогнозира, че златото ще падне средно до 1685 долара за унция тази година и след това ще се понижи до 1500 долара през 2023 г.

Фактори в подкрепа на златото

О друга страна, Морс защитава тезата, че раздутият държавен дефицит и огромното увеличение на публичния и частния дълг трябва да подкрепят златото. Но в същото време Citi прогнозира само 30% шанс за нов бичи пазар (на покачващи се цени), като златото ще достигне нов връх над 2000 долара за унция още тази година.

Американската финансова група State Street, която управлява най-големия в света ETF за злато, SPDR Gold Trust (GLD), очаква жълтият метал да възобнови възходящат тенденция на пазара през 2022 г. благодарение на повишеното търсене от бижутерийния, промишления и технологичния сектор най-вече в Китай и Индия.

Както отбеляза Джеймс Стийл, анализатор за благородни метали в една от големите британски банки HSBC, ескалиращото геополитическо напрежение между САЩ и Китай или нови избухвания на насилие в Украйна или Казахстан може да предизвикат търсене на злато като актив безопасно убежище.

"Казахстан е основен производител на петрол и по-високите цени на суровината подкрепят златото", добави Стийл по повод продължителните протести в бившата съветска република.

3e-news.net