От началото на пандемията Елизабет Хуланик се е обърнала към играчките от детството си, за да се бори със стреса. Тя и колегите й се тълпят в "Таргет" (Target), за да си купят пъзели на "Лего" (Lego) и да ги редят на бюрата си, разказва Асошиейтед прес. Хуланик освен това отново започнала да си играе с т. нар. интелигентен пластилин (Silly Putty), чиито сменящи се форми и цветове й действали успокояващо.

Доста преди да избухне пандемията, много възрастни вече се обръщат към играчките, за да потърсят утеха и спокойствие в детството. Но стресът, причинен от пандемията, е ускорил и задълбочил тази тенденция, казва Джим Силвър, главен редактор на сайта Ти Ти Пи Ем (TTPM), посветен на сектора.

И макар пандемията вече да утихна, производителите на играчки като "Мател" (Mattel), автор на популярната серия "Америкън гърл" (American Girl), или "Билд-а-беър уъркшоп" (Build-a-Bear Workshop), известни с плюшените си мечета и други подобни играчки, смятат, че интересът на възрастните към играчките няма да стихне. Именно затова те разработват нови продукти, услуги и уебсайтове, насочени специално към хората над 18-годишна възраст.

Пазарният сегмент, наричан "дете-възрастен", е значителен. За 12 месеца от октомври 2021 г. до септември 2022 г. играчките за пълнолетни са възлезли на 14 на сто от американските продажби в сектора, или 5,7 милиарда долара. Спрямо предходния период той е нараснал с 19 на сто, сочат данните на компанията за анализ на пазара Ен Пи Ди груп (NPD Group). Ръстът е втори след този на групата между 12 и 17 години.

От началото на тази година "Америкън гърл кафе" (American Girl Cafe) добави много нови продукти за възрастни като салати с цвекло и козе сирене, шприцове с "Аперол" и коктейли от рода на "Блъди Мери".

Миналата година "Билд-а-беър" пусна уебсайт, наречен "Беър кейв" (Bear Cave), насочен към възрастните, в който се предлагат например плюшени зайци, държащи чаши и бутилки с вино.

А "Бейзик фън" (Basic Fun) обнови традиционната играчка "Лайт брайт" (Lite Brite), популярна още от 60-те години, и я пресъздаде в хай-тек вариант с ЛЕД светлини и хиляди елементи срещу само 99 долара.

"Лего" постоянно увеличава от 2020 г. насам продуктите си, предназначени за възрастни. Те са вече над 100, сред които се открояват артикули, свързани с изследването на космоса и луксозни автомобили.

"Пандемията без съмнение послужи като катализатор, тъй като възрастните се озоваха заключени по домовете си и разполагаха с много излишно време", казва Женевиев Крус, заместник-директор в "Лего". Според нея тенденцията възрастните да си играят с разноцветните строителни блокчета на компанията няма да приключи с края на пандемията.

Бизнесът е на мнение, че различното в случая е, че възрастните направо влизат в ролите на децата. От "Билд-а-беър" посочват, че порасналите вземат своите плюшени играчки в леглата си. В "Америкън гърл" жените се обличат като своите любими кукли и ги носят със себе си в кафенетата, казва Джейми Сигълман, генерален мениджър и президент на компанията. Те дори "водят" куклите си на "доктор" и във фризьорския салон, за да бъдат поправени или фризирани.

Най-популярните продукти за възрастни като свързани с популярните поредици "Междузвездни войни" и "Хари Потър", както и странните плюшени изделия на "Джазуеърс" (Jazzwares) и екшънгероите на "Марвъл" (Marvel), според Ен Пи Ди.

"Макдоналдс" (McDonald's) не пропусна да се включи в тенденцията, като през октомври пусна комплекти "Хепи мийл" за възрастни, включващи фигурки, залагащи на носталгията и създадени по дизайн на "Кактус плант фрий маркет" (Cactus Plant Flea Market). По думите на президента и главен изпълнителен директор на компанията Крис Кемпчински половината от серията е била продадена през първите четири дни на промоцията.

Главният изпълнителен директор на "Билд-а-беър" Шарън Прайс Джонсън казва, че тенденцията пълнолетни да купуват плюшени играчки за себе си е била забелязана още преди пет години. Оттогава компанията се е фокусирала върху онлайн бизнеса, а през 2019 г. е пуснала серията "Афтър дарк" - раздразнени мечета, предназначени за подаръци за Св. Валентин.

"Все повече тийнейджъри и пораснали хора идват в нашите магазини", казва Джонсън. В момента 40 на сто от продажбите на компанията се генерират от играчки за възрастни спрямо само 20 на сто през 2012 г.