Храните по стоковите тържища продължиха да поскъпват през септември втора поредна седмица (9-13), а от началото на месеца храните на едро нараснаха с общо 1.32 процента. Това показват данните от седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ), публикувани на сайта на регулатора. За отбелязване е, че на годишна база, спрямо същия период на 2023 година, ДКСБТ отчита паритет - колкото са поскъпналите, толкова са и поевтинелите млечни, месни храни и варива, зеленчуци и плодове. 

Индексът на тържищните цени на едро (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ, към 13 август е 2.065 пункта спрямо 2.051 пункта към 5 септември или седмично повишение с 0.68 на сто, след като в първата седмица на настоящия месец беше отчетено поскъпване с 0.63 на сто.

През отминалия месец август храните по стоковите тържища са нараснали с 0,29 на сто, през юли са спаднали общо с 0.73%. През юни понижението е с 2.89 на сто. За май ДКСБТ регистрира намаляване на цените на храните на едро с 1.72%, за април понижението е с 5.00%, а преди това през март са спаднали с 0.79 на сто, докато през февруари и януари храните на едро са поскъпнали съответно с 1.06 на сто и 0.55 на сто.

Общо от началото на настоящата година цените на храните по стоковите борси и тържищата са спаднали с 8.30 процента, а за една година са се понижили с 5.62 на сто, показва справка от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

От включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 32 продукти през отминалата работна седмица цените на едро на 18 продукти са се повишили, на 13 са спаднали и на един е без промяна.

От млечните и месните храни и варивата по стоковите борси и тържищата най-много се е повишила цената на брашното тип 500, а най-много е спаднала на захарта; при плодовете най-много са поскъпнали пъпешите, а са поевтинели еднакво прасковите и гроздето ; при зеленчуците най-много са нараснали цените на зеления пипер, а най-много са спаднали на зрелия кромид лук.

Разликата на цените по области

е нараснала спрямо предходната седмица при повечето от 10-те основни храни, които се наблюдават и съпоставят от ДКСБТ в 15 области на страната. Най-голяма е ценовата разлика от 11.65 лева при кашкавала "Витоша" (от 11.35 лв./кг в Благоевград до 23.00 лв./кг в София), следван от кравето сирене при което разликата е 8.60 лева (от 6.00 лв./кг в Добрич до 14.60 лв./кг в Силистра), 5.90 лева е разликата при каймата смес (от 5.00 лв./кг в Добрич до 10.90 лв./кг във Велико Търново), при зрелия фасул разликата е 3.00 лева (от 3.00 лв./кг във Варна и Шумен до 6.00 лв./кг в Силистра), 2.50 лева е разликата при ориза (от 2.40 лв./кг в Хасково до 4.90 лв./кг в София), при захарта разликата е 1.50 лева (от 1.70 лв./кг в Добрич до 3.20 лв./кг в Стара Загора), 1.26 лева е разликата при замразеното пиле разликата (от 5.70 лв./кг в Плевен до 6.96 лв./кг в Благоевград), при слънчогледовото олио разликата е 1.18 лева (от 2.40 лв./литъра в Русе до 3.58 лв./литъра в Хасково), 1.14 лева е разликата при брашното тип 500 (от 0.76 лв./кг във Враца до 1.90 лв./кг в Пловдив и София), при яйцата разликата е 0.08 лева (от 0.26 лв./броя във Велико Търново и Плевен до 0.34 лв./броя в Сливен).

При основните месни, млечни храни и варивата

от всичките 18 продукти, включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 13, а поевтинелите са 5, като трендът е от минус 4.9% до плюс 5.1 на сто, което е нормално за сезона за тази група хранителни продукти.

Най-много е поскъпнало брашното тип 500 (+5.1% до 1.34 лв./кг), следвано от лещата (+2.3% до 4.47 лв./кг), прясно мляко над 3% масленост (+1.3% до 2.33 лв./литъра), замразеното пиле (+1.2% до 6.32 лв./кг), кравето сирене (+0.9% до 11.27 лв./кг), яйцата (+0.8% до 0.30 лв./броя), кашкавала "Витоша" (+0.7% до 16.91 лв./кг), слънчогледовото олио (+0.5% до 2.83 лв./литъра), пакетчето масло 125 грама (+0.5% до 2.77 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.5% до 12.50 лв./кг), пилешки кренвирши (+0.2% до 5.15 лв./кг).

Най-много е поевтиняла захарта (-4.9% до 2.01 лв./кг), следвана от зрелия фасул (-0.8% до 4.34 лв./кг), киселото мляко в кофичка от 400 грама (-0.8% до 1.25 лв./броя), ориза (-0.7% до 3.31 лв./кг), малотрайните колбаси, вкл. шунка (-0.3% до 7.00 лв./кг).

Таблица: 3e-news

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база при млечните, месните храни и варивата поскъпналите продукти са повече от поевтинелите. Най-много се е повишила цената на трайния варено-пушен салам (+1.17 лева), следван от зрелия фасул (+0.44 лева), лещата (+0.40 лева), а най-много е спаднала цената на пилешките кренвирши (-0.47 лева), следвани от захарта (-0.41 лева), кашкавала "Витоша" (-0.36 лева).

При плодовете

също поскъпналите са повече от поевтинелите, като трендът е доста широк от минус 1.3% до плюс 15.9 на сто, което не е характерно за тази група храни за настоящия сезон.

Най-много са поскъпнали пъпешите (+15.9% до 1.35 лв./кг), следвани от лимоните (+4.1% до 3.53 лв./кг), бананите (+1.0% до 2.73 лв./кг), дините (+0.8% до 0.62 лв./кг).

Поевтинели са еднакво прасковите (-1.3% до 2.06 лв./кг) и гроздето (-1.3% до 2.40 лв./кг).

Таблица: 3e-news

От таблицата по-горе е видно, че на годишна повечето са поевтинели. Най-много е спаднала цената на дините (-0.23 лева), пъпешите (-0.17 лева), бананите (-0.03 лева) и гроздето (-0.02 лева), а е нараснала само на лимоните (+0.48 лева).

При зеленчуците

на седмична база, от включените в бюлетина на ДКСБТ, отново поскъпналите са повече от поевтинелите, като трендът е широк - от минус 6.6% до плюс 8.4 на сто, което е характерно за тази група храни за настоящия сезон. Най-много е нараснала цената на зеления пипер (+8.4% до 1.78 лв./кг), следван от оранжерийните краставици (+8.0% до 2.88 лв./кг), картофите (+4.2% до 1.12 лв./кг), червения пипер (+4.1% до 1.90 лв./кг), морковите (+1.4% до 1.12 лв./кг).

Най-много е спаднала цената на зрелия кромид лук (-6.6% до 1.06 лв./кг), следван от доматите от открити площи (-2.4% до 1.64 лв./кг), зелето (-0.5% до 1.02 лв./кг).

Таблица: 3e-news

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база повечето зеленчуци са поевтинели. Най-много е спаднала цената на доматите от открити площи (-1.16 лв.), следвани от зрелия кромид лук (-0.45 лева), червения пипер (-0.35 лева). Поскъпнали са само оранжерийните краставици (+0.26 лева) и зеления пипер (+0.35 лева).