Четвърта поредна седмица храните на едро по стоковите тържища поскъпнаха, след като преди това през третата седмица на август поевтиняха. Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) към 16 септември е 2.089 пункта спрямо 2.073 пункта към 9 септември или седмичното поскъпване с 0.74 на сто.

Преди това две поредни седмици - (22-26 август) и (29 август-2 септември) храните поскъпваха еднакво, с 0.24%, а през следващата (5-9 септември) цените на храните нараснаха с 0.39%. Последното засега поевтиняване с 0.44% беше отчетено в периода (15-19 август).

Месечната равносметка

за отминалите осем месеца от началото на годината е, че през пет от тях цените на храните на едро са нараствали, а през три - са спадали. През август храните по стоковите тържища са поскъпнали с 1.08%, след като НСИ отчете рекордна годишна инфлация от 17.7%; през юли храните са поевтинели с 0.14% (при 17.3% годишна инфлация), през юни храните на едро са спаднали с 6.18% (при 16.9% годишна инфлация), а през май ДКСБТ регистрира спад на цените с 3.93% (при 15.6% инфлация).

Преди това четири поредни месеца храните на едро поскъпваха: през април (+6.25%), през март (+6.42%), през февруари (+5.87%), а през януари беше отчетено най-слабото месечно нарастване на цените за 2022 година (+0.65%). Общо от началото на годината до 16 септември цените на храните на едро са се повишили с 15.51 на сто.

На годишна база, спрямо 16 септември 2021 година, ИТЦ е нараснал с 35.30% (от 1.544 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 36 хранителни продукти, 20 са поевтинели, 15 са поскъпнали и един е без промяна в цената. Прави впечатление, че броят на поевтинелите храни е по-голям от поскъпналите. Но като цяло седмичната равносметка е за ръст на цените на едро с 0.77%. Подобно съотношение се е случвало и друг път, когато повишението на цените на поскъпващите стоки е по-голямо от понижението на цените на поевтиняващите стоки, които са повече на брой.

3e-news.net

От млечните и месните храни и варивата най-много е поскъпнало брашното тип 500, а най-много е поевтиняло замразеното пиле; при плодовете най-много са поскъпнали ябълките, а най-много са спаднали цените на дините; при зеленчуците най-много са нараснали цените на оранжерийните домати, а най-много са поевтинели оранжерийните краставици.

Разликата на цените по области продължава да се задълбочава

и през третата седмица на септември за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната. Най-голяма е разликата от 8.90 лева при кравето сирене (от 6.30 лв./кг в Сливен до 15.20 лв./кг в София; 4.70 лева е разликата при кашкавала "Витоша" (от 13.80 лв./кг във Велико Търново до 18.50 лв./кг във Враца); при замразеното пиле разликата е 4.10 лева (от 3.90 лв./кг в Пловдив до 8.00 лв./кг в Силистра); 3.80 лева е разликата при зрелия фасул (от 2.30 лв./кг в София до 6.10 лв./кг в Ямбол); при каймата смес разликата е 2.85 лева (от 6.00 лв./кг в Добрич и Сливен до 8.85 лв./кг в Силистра); 2.40 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 3.60 лв./литъра в Хасково до 6.00 лв./литъра в Силистра); при ориза разликата е 1.50 лева (от 2.00 лв./кг в Сливен, Смолян и София до 3.50 лв./кг в Монтана и Силистра); 1.20 лева е разликата при захарта (от 1.50 лв./кг в Бургас до 2.70 лв./кг в Смолян); при брашното тип 500 разликата е 0.90 лева (от 1.00 лв./кг в Стара Загора и Хасково до 1.90 лв./кг в Смолян); 0.11 лева е разликата при яйцата (от 0.22 лв./броя до 0.33 лв./броя в Кърджали).

При основните месни, млечни храни и варивата

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поскъпналите са 8, а поевтинелите са 11, а без промяна на цената са яйцата (0.30 лв./броя), като трендът е в нормални граници - от минус 2.3% до плюс 1.5 на сто, което е характерно за сезона за тази група храни.

Най-много е поскъпнало както вече посочихме брашното тип 500 (+1.5% до 1.34 лв./кг), следвано от прясното мляко (+1.4% до 2.21 лв./литъра), захарта (+1.3% до 2.35 лв./кг), кашкавала "Витоша" (+0.9% до 16.35 лв./кг) и трайния варено-пушен салам.

Най-много са поевтинели замразеното пиле (-2.3% до 5.88 лв./кг) и зрелия фасул (-2.3% до 3.90 лв./кг), следвани от ориза (-2.2% до 2.71 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (-1.8% до 2.68 лв./броя), лещата (-1.6% до 3.80 лв./кг), слънчогледовото олио (-1.0% до 4.74 лв./литъра), малотрайните колбаси, вкл. шунка (-1.0% до 5.95 лв./кг), кравето сирене (-0.4% до 11.04 лв./кг), пилешките кренвирши (-0.2% до 4.95 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, а с над 1 лев са се повишили цените на 6 от общо 15 продукти, като най-голяма е разликата при кашкавала "Витоша" (+4.82 лева), кравето сирене (+4.04 лева), варено-пушения салам (+2.10 лева), слънчогледовото олио (+1.70 лева), замразеното пиле (1.43 лева), лещата (1.28 лева).

При плодовете

регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, повечето са поевтинели, като трендът при тях по това време на годината е в малко по-широки граници - от плюс 1.5% до минус 7.4 на сто.

Най-много са поскъпнали ябълките (+1.5% до 1.34 лв./кг), следвани от бананите (+1.1% до 2.68 лв./кг), а най-много са поевтинели дините (-7.4% до 0.75 лв./кг), следвани от гроздето (-2.5% до 1.95 лв./кг), лимоните (-1.0% до 2.90 лв./кг) и прасковите (-0.5% до 1.86 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2021 година повечето плодове са били по-евтини спрямо цените към 16 август 2022 година, с изключение на ябълките, които са поскъпнали.

При зеленчуците

на седмична има паритет - колкото са поскъпналите, толкова са и поевтинелите, като за тази група храни трендът е доста широк за този сезон - от минус 4.0% до плюс 6.2 на сто. Най-много са поскъпнали оранжерийните домати (+6.2% до 2.22 лв./кг), следвани от морковите (+3.0% до 1.04 лв./кг), картофите (+2.0% до 1.02 лв./кг), доматите от открити площи (+1.6% до 1.90 лв./кг).

Най-много са поевтинели оранжерийните краставици (-4.0% до 2.15 лв./кг), следвани от зеления пипер (-2.4% до 1.60 лв./кг), тиквичките (-1.5% до 1.30 лв./кг), зрелия кромид лук (-0.9% до 1.14 лв./кг), червения пипер (-0.5% до 1.87 лв./кг).

От таблицата по горе е видно, че на годишна база са поскъпнали всички зеленчуци, с изключение на оранжерийните краставици. Най-голяма е разликата на цените при оранжерийните домати (0.40 лева), следвани от тиквичките (0.36 лева) и картофите (0.35 лева).