Храните по стоковите тържища в България поевтиняват под процент за втора поредна седмица, но спадът на цените продължава вече десет седмици без прекъсване. Прави впечатление, че през отминалите пет работни дни, а и в предишните седмици, броят на поевтинелите храни, регистрирани в седмичните бюлетини на ДКСБТ, е по-малък, но цената им се е понижила с по-голям процент в сравнение с процентното повишение на поскъпналите храни, които са повече на брой. Това най-вероятно обяснява защо няколко поредни седмици ДКСБ регистрира общо понижения на цените на едро, въпреки че броят на храните с понижени цени е повече от храните с повишени цени.

Как се движеха цени на едро в България през последните 10 седмици

През отминалата седмица (11 - 15 юли) храните по стоковите тържища в страната поевтиняват с 0.09%, колкото и в предходната седмица (4 - 8 юли). Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) към 15 юли е 2.028 пункта, спрямо 2.030 пункта към 8 юли или седмично поевтиняване с 0.09%.

Преди това (27 юни - 1 юли) понижението е с 0.34 на сто, а в периода (20-24 юни) е отчетен спад с 1.54 на сто, докато в средата на миналия месец (13-17 юни) цените на едро са спаднали с 1.89 на сто, което показва, че поевтиняването се забавя шеста поредна седмица.

В началото на юни (6 - 10 юни) цените на едро са се понижили с 0.52%, а през първата седмицата на миналия месец (30 май- 3 юни) храните по стоковите тържища са поевтинели с 2.12 на сто.

Първото от десетте поредни седмици на понижение беше регистрирано в края на май (23-27), когато цените са спаднали с 0.27 на сто, а последното повишение, за 26-та поредна седмица, е отчетено в периода 3-5 май (+0.58%). Така за десет поредни седмици от 9 май до 14 юли храните по стоковите борси и тържищата са спаднали общо с 8.7 на сто.

Месечна равносметка

През целия месец юни храните на едро, според бюлетините на ДКСБ, са поевтинели с 6.18 на сто, при отчетена от НСИ в петък рекордна инфлация за миналия месец от 16.9 на сто, при спад при две от общо 12-те потребителските групи стоки и услуги, едната от които е "хранителни продукти и безалкохолни напитки", където отчетеното от статистиката намаление на цените е с 0.1%.

Минимално понижение на храните в света през юни отчете и Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO). И въпреки че световните цени на храните са се понижили за трети пореден месец, но според данните на FAO, са останали близо до отчетените през март рекордно високи равнища. Тази тенденция се запазва и на българския пазар на едро.
3e-news.net

През май ДКСБТ регистрира спад на цените с 3.93%. През предходния месец април храните по стоковите тържища са поскъпнали с 6.25%, през март повишението е с 6.42% (рекордно месечно поскъпване от началото на настоящата година). Преди това през февруари поскъпването е с 5.87%, а през януари е отчетено най-слабото месечно нарастване на цените през 2022 година, с 0.65%. Общо от началото на годината до 15 юли цените на храните на едро по тържищата са се повишили с 13.99 на сто.

На годишна база, спрямо 1 юли 2021 година, ИТЦ е нараснал с 35.88% (от 1.494 пункта), сочат данните от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че през отминалите пет работни дни от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 36 хранителни продукти, 16 са поевтинели, 1 е без промяна в цената и 19 са поскъпнали.

От млечните и месните храни и варивата най-много са поевтинели яйцата и слънчогледовото олио, а най-много са поскъпнали лещата и прясното мляко; при плодовете са спаднали цените на едро само на черешите, а най-много поскъпнали лимоните и ябълките; при зеленчуците най-много са поевтинели зрелия кромид бук и зрелия чесън, а най-много са поскъпнали зелените салати и доматите от внос.

Разликата на цените по области продължава да се задълбочава

Ценовата ножица е продължила да се разтваря за 10-те основни храни, които се наблюдават от ДКСБТ в 19 области на страната и през отминалата седмица. Най-голяма е разликата от 9.06 лева при кравето сирене (от 9.60 лв./кг в Сливен до 15.50 лв./кг в София), при кашкавала "Витоша" разликата е 4.20 лева (от 12.30 лв./кг в София до 16.50 лв./кг в Монтана; 4.10 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.90 лв./кг в Пловдив до 8.00 лв./кг в Силистра); при зрелия фасул разликата е 3.80 лева (от 2.30 лв./кг в София до 6.10 лв./кг в Ямбол); 3.50 лева е разликата при каймата смес (от 5.20 лв./кг до 8.70 лв./кг в Пловдив); при слънчогледовото олио разликата е 1.60 лева (от 4.30 лв./литъра в Пловдив до 5.90 лв./литъра в София); 1.54 лева е разликата при захарта (от 1.20 лв./кг в София до 2.74 лв./кг в Силистра); при брашното тип 500 разликата е 1.45 лева (от 0.95 лв./кг във Велико Търново до 2.40 лв./кг в Пловдив); 1.44 лева е разликата при ориза (от 2.00 лв./кг в Смолян и Стара Загора до 3.44 лв./кг в Силистра); при яйцата разликата е 0.09 лева (от 0.23 лв./броя в Добрич и Пловдив до 0.32 лв./броя в Кърджали).

При основните месни, млечни храни и варивата

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поевтинелите са 9, а поскъпналите са 11, като трендът е в нормални граници - от минус 3.7% до плюс 1.9 на сто, което е характерно за сезона за тази група храни.

Най-много са поевтинели яйцата (-3.7% до 0.26 лв./броя), следвани от слънчогледовото олио (-2.3% до 5.15 лв./литъра), зрелия фасул (-1.8% до 3.80 лв./кг), брашното тип 500 (-1.4% до 1.43 лв./кг), трайния варено-пушен салам (-1.1% до 10.45 лв./кг), захарта (-0.9% до 2.18 лв./кг), ориза (-0.7% до 2.78 лв./кг), кашкавала "Витоша" (-0.4% до 15.43 лв./кг).

Най-много са поскъпнали лещата (+1.9% до 3.71 лв./кг) и прясното мляко, масленост 3% (+1.9% до 2.19 лв./литъра), следвани от малотрайните колбаси, вкл. шунка (+1.6% до 6.19 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (+1.5% до 2.72 лв./броя) и пилешките кренвирши (+1.0% до 4.87 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че на годишна база всички млечни, месни и други храни, вкл. и варивата са поскъпнали, а с над 1 лев са се повишили цените на 7 от общо 20 продукти, като най-голяма е разликата при кашкавала "Витоша" (+4.27 лева), кравето сирене (+3.07 лева), слънчогледовото олио (+1.99 лева), замразеното пиле (1.79 лева), варено-пушения салам (1.77 лева), лещата (1.27 лева) и малотрайните колбаси, вкл. шунка (1.00 лева).

При зеленчуците

на седмична база поевтинелите са повече от поскъпналите, като за тази група храни трендът е много широк за този сезон - от минус 11.8% до плюс 8.0 на сто. Най-много е поевтинял зрелият кромид лук (-5.6% до 1.02 лв./кг), следван от зрелия чесън (-4.1% до 3.98 лв./кг), зеления пипер (-3.8% до 2.30 лв./кг), зелето (-2.4% до 0.82 лв./кг), картофите (-1.9% до 1.06 лв./кг), оранжерийните краставици (-0.6% до 1.60 лв./кг). Без промяна в цената са оранжерийните домати (2.29 лв./кг).

Най-много е поскъпнала зелената салата (+11.8% до 0.95 лв./броя), следвана от доматите от внос (+8.0% до 2.17 лв./кг), репите (+6.4% до 0.83 лв./връзката), морковите (+4.9% до 1.08 лв./кг).

От таблицата по горе е видно, че на годишна база са поскъпнали всички зеленчуци, като най-голяма е разликата на цените при зеления пипер (0.90 лева), следван от оранжерийните домати (0.82 лева) и доматите от внос (0.74 лева.

При плодовете

регистрирани в седмичния бюлетин на ДКСБТ, повечето са поскъпнали, като трендът при тях по това време на годината е също в широки граници - от минус 0.4% до плюс 9.0 на сто.

Най-много са поскъпнали лимоните (+9.0% до 3.00 лв./кг), следвани от ябълките (+7.0% до 1.38 лв./кг), кайсиите (+4.2% до 2.25 лв./кг) и бананите (+2.0% до 2.53 лв./кг). Поевтинели са само черешите (-0.4% до 2.80 лв./кг).

От таблицата по-горе е видно, че по същото време на миналата 2021 година ябълките и кайсиите са били по-евтини.