През 2018 година хакери са успели да откраднат близо 2 милиарда долара от собственици на криптовалути, съобщи Chainalysis. Рейтингът на тези престъпления включва хакване на криптоборси като Cryptopia, тайнствено изчезване на средства от платформата QuadrigaCX, хакерски атаки срещу Coinmama, както и още подобни посегателства.

Лошата новина е,че тези кражби могат да се увеличат през 2019 година. Още в края на миналата година ползвателите на канадската криптоборса QuadrigaCX се оплакаха, че има проблем при изваждането на средства от личните си сметки. В борсата имаше регистрирани 360 000 ползватели, а тя работеше от 2013 година. През януари 2019 тя бе затворена заради смъртта на собственика й. Новото ръководство спря работата и от 28 януари тя вече бе недостъпна.

След извършена проверка се оказа ,че на борсата са били регистрирани около 26 000 биткойна, 11 000 Bitcoin Cash SV, 35 000 Bitcoin Gold, 200 000 Litecoin  и 430 000 Ethereum. Но се оказва, че достъп до тези средства има само основателят и собственик Джералд Котън, който почина. Никой не успя да извлече информацията от компютъра му и е напълно възможно част от криптовалутите вече да ги няма.

На 14 януари хакери удариха Cryptopia. По данни на аналитици, загубите са били за 16 милиона долара. След две седмици ударът се повтори и отново бяха откраднати 180 000 долара. Оказва се ,че голяма част от адресите на клиентите, работещи на борсата, са били уязвими, от което са се възползвали хакерите. Те досега не са открити и едва ли ще бъдат открити.

На 27 февруари един от участниците в търговията с криптовалути, известен с името warith  съобщи в Туитър, че е загубил крупна сума, след като си е инсталирал приложението Coinomi.

Южнокорейската криптоборса Coinbin претърпя сериозна загуба от 26 милиона долара, откраднати от неин сътрудник. Става дума за операционен директор, който се е възползвал от това да открадне стотици биткойни и това доведе борсата до фалит.

 

Престъпността в цифровата търговия се увеличава ,констатират експерти. За да се избегнат загубите от хакери, всеки трябва да избира внимателно криптоборсите, на които търгува и да въвежда възможно най-сложни пароли, както и да следи постоянно дали няма проблеми и дали някой не е хакнал неговия ключ, съветват те.