Германското правителство и централна банка ще проучат въпроса как да предотвратят дигиталната валута на Фейсбук (Facebook) Либра да стане алтернатива на националните валути като еврото, пише днес в."Билд", цитиран от ДПА.

Изданието цитира вътрешен документ на финансовото министерство, в който се изразява притеснение във връзка с дигиталната валута, планирана от американската социална мрежа.

Министерството отказа коментар на информацията в "Билд", но правителствени източници казаха, че криптовалутите определено са предизвикателство особено за централните банки и че еврото трябва да остане единственото разплащателно средство в еврозоната.

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг обяви през юни пускането на дигиталната валута, която трябва да бъде достъпна за купуване от 2020 година срещу традиционни валути като долара и еврото.

След това виртуалната валута ще може да се използва за онлайн покупки или за трансгранични преводи, за които сега се плащат големи такси.

Защитниците на личните данни са скептични към проекта, а американският министър на финансите Стивън Мнучин предупреди, че дигиталните валути могат да станат риск за националната сигурност.

Централните банкери на САЩ, Франция и Великобритания също се изказаха срещу Либра.

Финансовите министри от Г-7 ще обсъдят дигиталните валути на срещата си край Париж утре