Германия планира да отмени спорна такса за съхранение на природен газ, която се събира от съседните й държави, които купуват синьо гориво от нейните газохранилища. Това обяви днес високопоставен представител на германското министерство на икономиката, цитиран от ДПА и БТА.

Неговото изявление идва, след като Австрия, Чехия, Унгария и Словакия обявиха, че германската такса подкопава усилията им да ограничат използването на руски природен газ и да го заменят със синьо гориво от други страни.

Когато този природен газ се транспортира през територията на Германия и тя налага допълнителна такса върху стойността му, той става много скъп. Заради това за съседните й страни не е изгодно да го купуват, посочват експерти.

Австрия, Чехия, Унгария и Словакия призоваха Европейската комисия да разреши проблема. В резултат на това управляващите в Берлин се съгласиха да премахнат спорната такса. Това обаче няма да стане преди началото на 2025 г., тъй като е необходимо да бъдат предприети законови промени, посочи в Брюксел германският държавен секретар по въпросите на енергетиката Свен Гиголд.

Германия въведе таксата през есента на 2022 г. Тогава ЕС беше на прага на енергийна криза заради рязкото ограничаване на руските газови доставки на фона на агресията на Москва в Украйна, отбеляза Ройтерс.

За отменената българска такса

Да припомним, че заради натиска (главно) на Унгария България премахна нововъведена такса върху преноса на руски природен газ през т.нар. "Балкански поток". Таксата, наречена енергийна вноска, беше уредена със Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна.

"Дадохме на българите да разберат, че ако запазят (таксата) за дълго, ако застрашават безопасността на енергийните доставки за Унгария за дълго, тогава ще наложим вето на влизането им в Шенген", каза външният министър на Унгария Петер Сиярто.

Обратно на аргумента, приложен в случая с Германия - стремеж към намаляване на зависимостта от газ с произход Русия, Унгария не е дала повод да се смята, че иска да намали вноса от "Газпром" през България, а се страхува само доставките да не спрат или да не се оскъпят. 

Официално, т.нар. енергийна вноска за внос и пренос на руски газ беше премахната, докато "европейското право уреди изрична регламентация относно определяне на произхода на природния газ". Тоест, руски или не е всъщност газът, който ползвателят внася, а операторът транспортира за него през страната.