Германия и Полша - две страни зависими от вноса на природен газ от Русия, обявиха, независимо една от друга, че поемат курс към диверсификация на доставките. Полският премиер дори използва израза дерусификация на икономиката. 

Премахването на зависимостта от Русия ще стане чрез изграждането на нови газопроводи, които да свържат страната със Запада, както и чрез субсидии за фермерите, за да се овладее поскъпването на храните, заяви премиерът на Полша Матеуш Моравецки, цитиран от Ройтерс и БТА. Той изтъкна, че Полша ще работи за пълната "дерусификация" на икономиката си.

Очакваме смели решения от страна на Европейската комисия за забрана на вноса на руски въглища в ЕС, допълни Моравецки.

Междувременно германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че руската агресия в Украйна е поставила въпроса за енергийната сигурност в центъра на международните дискусии. "Повече от всякога трябва да наблегнем на енергийния преход и диверсификацията на източниците на природен газ", отбеляза Хабек.

Политикът от партията на Зелените поема към Персийския залив през уикенда в опит да сключи сделки за доставка на природен газ и така да намали зависимостта на страната си от Русия, предаде ДПА. Първата спирка на Хабек е Катар, един от най-големите световни производители и износители на втечнен природен газ, но повечето от продукцията му отива в Азия. Министърът ще бъде посрещнат в Доха от емир Шейх Тамим бин Хамад ал Тани.

В неделя Хабек ще посети Обединените арабски емирства, където има планирани няколко срещи.

Германия трябва да изгради повече терминали за втечнен природен газ, макар че ползването на изкопаемите горива трябва бъде прекратено в максимално кратък срок, заяви Хабек.

Германският министър на икономиката изтъкна необходимостта от преминаване от конвенционален природен газ към "зелен" водород и посочи, че войната в Украйна е придала спешност на този преход.