"Газпром" заяви в събота, 30 юли, че е спрял доставките на газ за съседна Латвия, обвинявайки я в нарушаване на условията за изтегляне на газ, съобщи Ройтерс.

Русия вече прекъсна доставките на газ за Полша, България, Финландия, Холандия и Дания, които отказаха да плащат за газ в съответствие с указа на президента Владимир Путин, изискващ откриване на сметки в рубли в "Газпромбанк" като част от нова схема за сетълмент.

"Газпром" не уточни кои условия за изтегляне на газ предполагаемо е нарушила Латвия.

Често транзитни страни са санкционирани затова, че неразрешено са изтеглили руски газ, предназначен за трети страни. Вероятно такава е ситуацията и сега.

В средата на юли Латвия обяви, че ще спре вноса на руски газ от 2023 г., като последваща стъпка ще е забрана за транзита му.

Ходът на "Газпром" идва ден, след като латвийската енергийна компания Latvijas Gaze заяви, че купува газ от Русия и плаща в евро, а не в рубли, изисквани при търговия с "Газпром".

Говорител на Latvijas Gaze обаче каза в петък, че компанията купува газ от Русия, но не и от "Газпром". Latvijas Gaze не пожела да назове своя доставчик, позовавайки се на търговската тайна.

По-рано вицепремиерът, министър на инфраструктурата на Молдова Андрей Спину заяви, че "Газпром" напоследък се е превърнал в ненадежден доставчик на газ, тъй като компанията не може да потвърди доставките на необходимите количества газ за републиката, предаде Газета.ру.

Според вицепремиера, Молдова има договор с "Газпром", но от компанията не отговарят дали ще бъдат осигурени необходимите количества газ за страната. Той подчерта, че е необходимо да се гарантира, че през следващите два месеца властите ще могат да вземат решения, независимо от действията на "Газпром" по договора с Молдовагаз.

Министърът добави, че Молдова получава 70% от електроенергията си от  електроцентрала, която работи на газ от Руската федерация.