Пътят на Турция към Европа преминава през България. Първа спирка по този път е Бургас. Затова трябва да развиваме турските инвестиции в България, защото възможностите тук са изключително големи. Това каза председателят на надзорния съвет на "Алкомет" АД и почетен председател на Българо-турската търговско-индустриална камара Фикрет Индже. Той се включи в българо-турския бизнес форум, който се провежда в Бургас по инициатива на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Българо-турската търговско-индустриална камара (BULTISAD).

"Бургас е важно, стратегическо място - има летище, пристанища и кмет, който ни подкрепя във всичко. Трябва да развиваме инвестициите си тук. Бургас е важна врата за Турция не само към ЕС, но и към света. От 30 години развивам бизнес в България и искам да кажа едно - тази държава ни посреща като братя, за което сме много благодарни", каза Индже, цитиран от БТА.

Председателят на надзорния съвет на "Алкомет" добави, че България предлага възможности за развитието на различни бизнес начинания, които турските инвеститори не бива да пренебрегват.

"Едно от най-важните предимства на страната е, че има макроикономическа стабилност. Валутата е стабилна, а инфлацията е в поносими граници. В България има предвидимост, което е много важно за един бизнес заедно с локацията. Тук има и компетентна работна ръка, което противоречи на общото мнение, особено в технологичния сектор", каза Фикрет Индже. По думите му страната ни успява успешно да привлече турски инвеститори през последните години с данъчната си политика и сравнително добре развитата си инфраструктура.

"Има ниски разходи за предприятията, за създаването на една фабрика. И нещо много важно - България е самодостатъчна по отношение на енергията. Всеки бизнес има нужда и от пари - банковата система е много добра. Всички банки имат клонове в България, предлагат се инвестиционни кредити в евро и лева с много добри лихви. Това е огромно предимство. Дори няма да посочвам примерите в тази посока от Турция", добави още почетният председател на Българо-турската търговско-индустриална камара.

Повече от 1,5 милиона е броят на камионите, които преминават през българо-турската граница всяка година, а общият брой на всички превозни средства надвишава 3 милиона. Това показва колко здрави са икономическите връзки между България и Турция. Нашата амбиция е да направим тези връзки още по-успешни, каза на свой ред генералният консул на Турция в Бургас Толга Оркун.

Общата ни цел е увеличаване на търговията и инвестициите между двете държави, което от своя страна да увеличи заетостта. Вече имахме редица двустранни срещи, които отчитаме като изключително успешни, каза консулът. Той добави, че вчера в Одрин е учредена нова платформа за сътрудничество между Турция и останалите балкански държави. Чрез нея ще се подкрепят двустранни и многостранни действия на Балканите в сферата на икономическото сътрудничество.

"В Турция и България жените трябва да бъдат включени активно в бизнеса. Благодарни сме за добавената стойност, която те създават във всички сфери със своя усърден труд. България е много важна за нас страна, защото тук оперират над 150 турски фирми. Инвестициите направени от Турция в България са над 2,5 млрд. лева. Имаме намерение на увеличим тези стойности", каза Толга Оркун.