Мобилните оператори в ЕС трябва да бъдат по-малко, а европейските столици трябва да бъдат свързани от високоскоростни влакове, но засега дори липсват технически планове за изпълнението на подобни цели.

Датата за отпадане на сухопътните шенгенски граници между България, Румъния и Гърция, трябва да бъде определена тази година.

Това са изводи от представен в сряда доклад за бъдещето на единния пазар в ЕС, изготвен от бившия италиански премиер Енрико Лета, съобщи кореспондентът на БТА в Брюксел.

Европейските институции трябва решително да се противопоставят на всякакви опити за ограничаване на свободата на движение между държавите от ЕС, препоръчва Лета. По неговите думи това се отнася за техническите пречки за движение по пътищата и за решенията за временно спиране на приложението на шенгенските правила с връщането на проверките на някои от вътрешните граници.

От друга страна Лета подчерта, че твърде често единният пазар изглежда така, сякаш е направен само за онези, които говорят три езика и пътуват много. Единният пазар трябва да бъде за всички, малките и средните дружества не се възползват засега достатъчно от неговите възможности, добави италианският политик.

Лета изрази надежда тези въпроси да бъдат обсъдени в предстоящата кампания за европейските избори. В случая става дума също за свободата на движение и на престой в ЕС, отбеляза той.

Докладът на Лета ще бъде обсъден в четвъртък на заседанието на Европейския съвет. Държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще разговарят за състоянието на европейската икономика и за нуждата тя да бъде по-конкурентоспособна, за да бъде силна и в състояние да посрещне нуждите на деня, сред които е и помощта за Украйна.

България ще бъде представена от служебния премиер Димитър Главчев.