Днес от 9 до 17 часа трябваше да се проведе обществено обсъждане в зала 3 на НДК. Очакванията на организаторите, че хиляди граждани ще напуснат работните си места и ще изразят мнението си по т.нар. наредба, регулираща "бонус-малус" системата, не се сбъднаха. Сутринта в 9:00 ч. тържествено беше дадено началото на общественото обсъждане, като до 11:30 ч. се даде възможност да се изкажат само трима от присъстващите 72 души в залата. След което беше дадена обедна почивка от 12:30 до 13:30 ч. Това пише в писмо на Института по пътна безопасност до медиите.

Стартът на следобедното изслушване (същинското изслушване) на гражданите и организациите установи, че представителите на Министерство на вътрешните работи и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията не се явиха в залата, за да могат да дадат отговор на десетките въпроси. Разочаровани, гражданите напуснаха залата.

Институтът за пътна безопасност настоява, при създалата се ситуация т.нар наредба, регулираща "бонус-малус" системата, да бъде оттеглена и след коригирането й да бъде подложена на обществено обсъждане. Отсъствието в залата на представителите на МВР и МТИТС е показателно, че те не застават зад така предложената ни наредба. Това е още един аргумент наредбата да бъде оттеглена, смятат експертите от института.