Виетнам обучава в свои професионални центрове работници, главно за дефицитни специалности като заварчици, строителни работници. Страната има много младо население, тези хора се изпращат на работа в чужбина за срок от 1 - 2 години, където добиват квалификация, опит и се връщат обратно във виетнамската икономика. Това е една далновидна политика, която професионализира тези хора и им дава възможност да работят за страната си. Това каза инж. Иван Бойков, бивш изпълнителен директор на Камарата на строителите в България, в студиото на телевизия "Блумбърг". 

Преди 10 години инж. Бойков е участвал в българска делегация, посетила Виетнам, по време на която български официални лица са отправили искане за виетнамски работници за бъдещите инфраструктурни проекти на страната ни. За коментираното в медиите намерение Виетнам да изнесе работници за няколко страни, той каза, че звучи сензационно, но "никой няма да ни внесе работници, по-скоро ние при нужда, а ние имаме такава според статистиката, бихме могли да направим заявка за внос на работници".

Според него, да се направи заявка за внос на работници извън ЕС е  доста тежка процедура, първо се доказва необходимостта и после тръгва другата процедура пред страната, която изпраща хора. 

"Хубавото във Виетнам е, че може да се направи заявка за конкретни специалности, да се обучат хора и после заявителят от България да отиде да ги изпита, след това да дойдат да работят в България", посочи Бойков.

За виетнамските работници от миналото инженерът каза, че са били дисциплинирани, добре подготвени, тогава у нас са работили кубинци, никарагуанци, те са били от най-добрите. Другото предимство на виетнамците е, че имат добро отношение към нас, то има покритие, в най-трудните моменти ние и Чехия помогнахме най-много на тези хора.

"Предстои ново строителство за около 5 млрд. лв., защото приключва програмния период, на магистрали, газопроводи, имаме чакащи поръчки в екологията, ВиК, а от друга страна имиграция. Най-добрият вариант е да дойдат квалифицирани хора от диаспората на България, защото няма да има езикова бариера, но не знам дали те ще успеят да покрият всички нужди", каза в коментара си инженерът.