Отминалата трета работна седмица на януари (18 - 22) ще се запомни както с ускореното поевтиняване на храните на едро, така и със значителните разлики между някои хранителни продукти по борсите и тържищата в страната. При отделни храни ценовата ножица дори е двуцифрена. Това сочат данните от последния седмичен бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Най-голяма е разликата при зеленчуците. Седмичният трендът при тях е от минус 20.5% (морковите са поевтинели с 0.16 лева) до плюс 11.7 на сто (зрелият чесън е поскъпнал с 0.53 лева). Съществени разлики има още при доматите и краставиците от внос (-0.14 лева и за двата зеленчука), както и при зрелия кромид лук (-0.10 лева).

При плодовете също има разлика, но по-малка, като трендът е от минус 6.8% (бананите са поевтинели с 0.14 лева) до плюс 3.5 на сто (ябълките са поскъпнали с 0.04 лева).

При млечните, месните и другите селскостопански храни също има по-големи от обичайните разлики. Пилешките кренвирши са поевтинели с 0.25 лева, докато оризът е поскъпнал с 0.11 лева.

На годишна база, спрямо цените на едро на 22 януари 2020 година, също има значително отваряне на ценовата ножица. Най-голяма е разликата при зрелия чесън (+1.53 лева), следван от трайния варено-пушен салам (+0.92 лева), кравето сирене (+0.63 лева), а оранжерийните домати са поевтинели с 0.92 лева.

Годишна равносметка

Започналото поевтиняване на цените на едро на хранителните продукти по стоковите борси и тържищата от началото на декември на миналата година, прекъснато само през последната непълна работна седмица на 2020 година, не само продължава, но се и ускорява през третата седмица на януари (18 - 22), като понижението е с 1.83%, докато през втората седмица на януари спадът на цените беше само с 0.65 на сто.

През първата седмица на новата година поевтиняването на храните беше по-голямо - с 2.43 на сто. През последната седмица на миналата година (28-31 декември) храните на едро са поскъпнали с 5.76%, заради активното пазаруване преди новогодишните празници. Това показват обобщените данни от бюлетините на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 31 януари), до момента храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поевтинели с 4.22 на сто.

Седмичната равносметка показва, че от 35-те хранителни продукти, наблюдавани от ДКСБТ, поевтинелите са 18, поскъпналите са 14, а без промяна на цената са 3.

На годишна база, спрямо 22 януари 2020 година, Индексът на тържищните цени, поддържан от ДКСБТ, се е понижил с 1.20% (от 1.597 пункта), сочат още данните на борсовия регулатор на стоки.

При месните, млечните и селскостопанските продукти

на седмична база се забелязва поевтиняване на повечето храни, като трендът е от минус 6.5% до плюс 2.1 на сто. Най-много са поевтинели пилешките кренвирши (-6.5% до 3.61 лв./кг), следвани от яйцата (-5.3% до 0.18 лв./бр.), кашкавала "Витоша" (-3.8% до 10.55 лв./кг), прясното мляко, 3% масленост (-3.4% до 1.68 лв./литъра), брашното тип 500 (-3.0% до 0.97 лв./кг), замразеното пиле (-1.5% до 3.89 лв./кг), кравето сирене (-1.3% до 6.87 лв./кг) и трайният варено-пушен салам (-0.9% до 8.90 лв./кг). Без промяна в цената е захарта (до 1.35 лв./кг).

На седмична база най-много е поскъпнал оризът (+5.0% до 2.33 лв./кг), следван от зрелия фасул (+2.1% до 3.82 лв./кг), олиото (+2.0% до 2.56 лв./кг), пакетчето масло 125 грама (+1.6% до 1.93 лв./кг), лещата (+1.3% до 2.43 лв./кг) и малотрайните колбаси, вкл. и шунка (+1.3% до 5.32 лв./кг).

На годишна база, спрямо 22 януари 2020 година, обаче, преобладават поскъпналите хранителни продукти. Най-много е поскъпнал трайният варено-пушен салам (+0.92 лв./кг), следван от кравето сирене (+0.63 лв./кг) и олиото (+0.52 лв./литъра). Най-много са поевтинели малотрайните колбаси (-0.25 лв./кг) и пилешките кренвирши (-0.25 лв./кг).

При зеленчуците

които се наблюдават от ДКСБТ, има паритет, колкото са поскъпналите толкова са поевтинелите, но трендът, както посочихме, е много широк - от минус 20.5% до плюс 11.7 на сто. Най-много са поевтинели морковите (-20.5% до 0.62 лв./кг), следвани от зрелия кромид лук (-13.2% до 0.66 лв./кг), краставиците от внос (-8.4% до ), доматите от внос (-7.8% до 1.65 лв./кг) и оранжерийните домати (-6.0% до 1.73 лв./кг). Без промяна в цената са картофите (до 0.65 лв./кг).

На седмична база най-много е поскъпнал зрелият чесън (+11.7% до 5.05 лв./кг), следван от вносния червен пипер (+6.8% до 2.67 лв./кг), оранжерийните краставици (+4.6%) и зелето (+1.4% до 0.72 лв./кг).

На годишна база, поевтинелите са повече от поскъпналите. Най-много са поевтинели оранжерийните домати (-0.92 лв./кг), следвани от оранжерийните краставици (-0.45 лв./кг) и вносният червен пипер (-0.43 лв./кг). Най-много е поскъпнал зрелият чесън (+1.53 лв./кг) и зелето (+0.04 лв./кг).

При плодовете

наблюдавани от ДКСБТ на седмична база преобладават поскъпналите, като най-много са се повишили цените на ябълките (+3.5% до 1.18 лв./кг), следвани от портокалите (+2.8% до 1.45 лв./кг) и мандарините (+1.3% до 1.51 лв./кг). Поевтинели са бананите (-6.8% до 1.92 лв./кг) и лимоните (-6.4% до 1.61 лв./кг).

На годишна база поевтинелите са повече от поскъпналите. Поевтинелите са лимоните (-0.54 лв./кг) и бананите (-0.36 лв./кг), а поскъпналите са портокалите (+0.13 лв./кг) и ябълките (+0.03 лв./кг).

3e-news.net