Американският долар откри новата седмица със спад спрямо повечето основни валути, а се повишава спрямо японската йена и руската рубла.

Сигналите за отслабване на американската икономика и последните коментари на членовете на лорда на Федералния резерв на САЩ (Фед) позволяват на инвеститорите да се надяват, че Централната банка на САЩ ще продължи да забавя темпото на повишаване на основния лихвен процент. 

Членът на Борда на Фед Кристофър Уолър каза в петък, че централната банка вече е повишила значително лихвите и "е време да забавим, но не и да спрем" повишението. "В момента съм за повишаване на лихвените проценти с 25 базисни пункта (б.п.) на предстоящата среща на Фед", каза Уолър по време на реч в Съвета за международни отношения на САЩ.

"Все още имаме да извървим дълъг път, за да върнем инфлацията обратно към целта от 2% и вярвам, че ще подкрепя по-нататъшното затягане на паричната политика", каза Уолър, цитиран от Market Watch.

Президентът на Фед на Канзас Сити Естер Джордж каза в интервю за Bloomberg TV, че въпреки забавянето на инфлацията, тя все още е доста над целта. "За да останем верни на нашия мандат за ценова стабилност, трябва да бъдем малко повече търпение", каза тя.

През декември Фед повиши лихвения процент с 50 б.п. - до 4.25-4.5% годишно след покачване с по 75 б.п. на предишните четири срещи, а пазарът очаква допълнително забавяне на темпото на затягане на паричната политика, предвид сигналите за отслабване на инфлацията и икономическата активност в Съединените щати.

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да се наложи също да продължи да повишава лихвените проценти с темп от 50 б.п. през февруари и март, каза Клаас Кнот, член на управителния съвет на ЕЦБ и управител на нидерландската централна банка, в интервю за телевизия WNL. Според Кнот, покачването на лихвите ще продължи през следващите месеци.

В отделно интервю за италианския вестник La Stampa Кнот каза, че е "твърде рано" да се говори за за забавяне на повишаването на лихвите на ЕЦБ до лятото.

ЕЦБ повиши основните лихви с общо 250 б.п. през изминалата година.

Индексът ICE Dollar, който показва динамиката на долара спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), загуби 0.26% по време на търговията в понеделник, а по-широк WSJ Dollar Index, в който са включени 16 валути, спадна с 0.14%*.

Eврото се повиши с 0.50% до 1.0911 долара в сравнение с 1.0856 долара при затварянето на пазара в петък, изкачвайки се до нов 9-месечен връх, облагодетелствано от по-слабия долар, а инвеститорите оценяват перспективите на паричната политика. Очаква се ЕЦБ да продължи агресивната си кампания и да повиши лихвените проценти с 50 базисни пункта през февруари и март, като лихвеният процент по депозитите ще достигне връх от 3.25% - в момента е 2%.

3e-news.net

Британският паунд нарасна с 0.16% до 1.2417 долара, спрямо 1.2397 долара при затваряне на търговията в петък, достигайки това ниво за първи път от 14 декември, след като темпът на инфлация във Великобритания се забави до 10.5% през декември, отдалечавайки се още повече от 41-годишния връх през октомври, но оставайки доста над целта на Банката на Англия от 2%. Все пак основният индекс на потребителските цени остана непроменен на 6.3%, недалеч от рекорда от 6,5%, отбелязан през октомври, а цените на храните и напитките се повишиха с най-бързите темпове от 1977 г. насам, което предполага, че инфлацията ще остане висока за известно време. По-рано през седмицата последният доклад за работните места в Обединеното кралство показа, че нивото на безработица се е задържало близо до 50-годишно дъно и темпът на растеж на заплащането във Великобритания се е ускорил до най-бързия от 2001 г. насам, като се изключат скоковете по време на периода на COVID-19. Банката на Англия вероятно ще повиши лихвените проценти отново до 4% следващия месец след девет последователни повишения на лихвите.

Японската йена е сред малкото световни валути, които отслабват спрямо долара. Понижението е с 0.33% до 130.03 йени спрямо 129.60 йени в предходната сесия, отстъпвайки още повече от многомесечните върхове, тъй като Централната банка на Япония (BoJ) остава ангажирана с политиката си на ултра-ниски лихвени проценти въпреки нарастващата инфлация и повишаващия се пазарен натиск. Миналата седмица централната банка се противопостави на спекулациите за друга корекция на паричната си политиката, като запази изключително ниските си лихвени проценти и остави непроменена политиката си за контрол на доходността на дълговите книжа. Междувременно търговците очакват на срещата на BоJ през март да бъде променена паричната политика, както и през април, когато BoJ ще има нов управител на мястото на Харухико Курода.

Щатският долар се повиши и спрямо руската рубла с 0.45% до 68.5500 рубли за един долар, въпреки това руската валута остава далеч от 8-месечното дъно от 72.5 рубли за долар, докоснато на 6 януари, след като Банката на Русия обяви, че възобновява своята намеса на валутния пазар чрез продажба на юани съгласно новия закон за бюджета на федералното правителство. Общо Министерството на финансите, в рамките на бюджетното правило, от 13 януари до 6 февруари 2023 г. планира да продаде чуждестранна валута за 54,5 милиарда рубли. Дневният обем на продажбите е еквивалент на 3,2 милиарда рубли. Днешното понижение на рублата се възприема от инвеститорите като временно.

През последните близо три седмици рублата беше подкрепена от инвеститорите, които изоставиха своите активи в чуждестранна валута, закупени в края на декември, за да се предпазят от евентуална геополитическа разпродажба на рублата, тъй като ликвидността донякъде се възстанови след едноседмичната православна коледна ваканция. Като цяло руската валута остана стабилна благодарение на мерките, въведени след военната инвазията на страната в Украйна. Рублата се покачи доста над рекордно ниското ниво от 150, достигнато през март. Санкциите от Запада спряха износа за Русия и предизвикаха рязък спад на вътрешното търсене на чуждестранни валути. В същото време паричните власти наложиха солидни такси и отрицателни лихвени проценти върху валути от "неприятелски" държави, премахвайки на практика пазара на чуждестранна валута за притежателите на рубли. На валутния пазар в Москва към 9 часа българско време, въз основа на информация, предоставена от банки и обменни бюра, средният курс купува/продава е 69.41/72.7 рубли за долар. В сравнение с петъчната търговия средният курс на покупка се е увеличил със 143 копейки, а средният курс на продажба е спаднал с 68 копейки.

Стоковите валути в Азия - австралийският и новозеландският, които са силно замисими от състоянието на китайската икономика, която премахна повечето от Covid-ограниченията, се повишиха съответно с 0.43% до 0.6996 щатски долара за един "австралиец" и с 0.15% до 0.6481 американски долара за едно "киви". По-специално австралийският долар се доближи до 0.70 щатски долара, насочвайки се към най-силните си нива от пет месеца, тъй като инвеститорите очакват данните за потребителските цени в Австралия тази седмица, които би трябвало да посочат, че инфлацията е достигнала своя връх през четвъртото тримесечие. Данните от миналата седмица показаха, че заетостта в Австралия неочаквано е намаляла през декември, докато нивото на безработица се е запазило стабилно на 3.5% въпреки прогнозите за подобрение до 3.4%. Междувременно Централната банка на Австралия повиши лихвения процент с общо 300 базисни пункта за осем последователни заседания миналата година, което доведе разходите по заеми до 10-годишен връх от 3.1%.

Другите две стокови валути, които са зависими от котировките на петрола, канадският долар и норвежката крона също нараснаха спрямо щатския долар, съответно с 0.21% до 1.3351 канадски долара за един американски и с 0.33% до 9.8036 норвежки крони за един щатски долар. На стоковата борса в Лондон американският лек суров петрол (WTI) с доставка до 21 февруари поевтиня с 0.50% до 81.23 долара за барел, а европейският Brent с доставка до 31 януари се понижи с 0.55% до 87.15 долара за барел.

*Валутните курсове и котировките на петрола са актуални към 10:30 часа българско време, източници "Ройтерс" и Trading Economics.