Демонстрации срещу климатичните промени на протестното движение "Последно поколение" (last Generation) доведоха до закъснения и анулиране на полети на две германски летища днес - в разгара на активния летен ваканционен сезон, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Едното от двете летища - това в северния град Хамбург, изобщо спря работа. Причината е полицейска операция във връзка с действията на хора, които нямат право на достъп до пистите, но са навлезли близо до зоната за кацане и излитане.

За днес, когато започва лятната училищна ваканция в провинция Хамбург, са били планирани около 330 полета, с които е трябвало да пътуват около 50 000 души, казаха от управата на летището. Тя уточни, че няма даде зелена светлина за възобновяване на полетите, докато се увери, че всички хора без право на достъп са били изведени.

Управата на летището в западния град Дюселдорф съобщи за закъснения, дължащи се на присъствието на неоторизирани лица близо до пистите.

Представители на "Последно поколение" често се залепват с лепило за пътища и летищни писти в Германия в знак на гражданско неподчинение.