Решението за увеличаване на транзитните такси на преминаващия руски газ през българска територия е в категорията "Санкции срещу Русия" и е добре дошло ако успеем да си съберем парите от "Газпром". Досега това не е правено и скоро ще разберем развоя по този въпрос. Това каза Даниел Лорер (ПП-ДБ), заместник-председател на парламентарната "Комисия по външна политика" и член на "Комисия по икономическа политика и иновации", в коментар за БТА от кулоарите на провелата се днес кръгла маса в София "Публично-частното партньорство в България", организирано от Делфийския икономически форум.

Лорер не вижда правно основание за жалбата на Унгария. "Нашата теза и разбиране е, че таксата отива за "Газпром", а не при потребителите в Сърбия и Унгария. Така че не би трябвало да се тревожат", уточни депутатът. Според него Унгария може да има легитимен интерес ако решението на НС натовари унгарските потребители с по-високи цени, какъвто по думите му не е случаят.

България въведе от 13 октомври извънредна енергийна такса върху преноса и транзита на руски природен газ през нейна територия в размер на 20 лв./мВтч. От 2021 г. руски газ минава през България за Сърбия и Унгария през газопровода "Балкански поток", който е продължение на "Турски поток".

Унгария е поискала от Европейската комисия да отвори наказателна процедура срещу България заради обявената наскоро нова такса върху транзита на руски газ през страната, предаде на 10 ноември Асошиейтед прес, като се позова на изявление на унгарския министър за Европа Янош Бока.

Във видео във "Фейсбук" Бока обяви, че е изпратил писмо до Еврокомисията с искане срещу България да бъде отворена наказателна процедура, което е първата стъпка при налагане на спазването на правилата от страните членки. Бока се оплаква, че България е наложила новата такса, без да се консултира с Унгария, и твърди, че тя е в нарушение на европейските митнически и търговски правила.

"Българската такса сериозно застрашава енергийната сигурност на Унгария и на целия регион", казва Бока и допълва, че Будапеща е готова да отнесе казуса да най-високия европейския съд до края на годината, ако Еврокомисията не реагира и не открие наказателна процедура.

Сръбският министър на енергетиката Дубравка Джедович Ханданович и външният министър на Унгария Петер Сиярто обсъдиха днес в Белград въведената от България такса за транзита на руски газ, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

Петер Сиярто каза, че България е страна членка на ЕС , която излага на опасност енергийното снабдяване.

"Стъпката на България (таксата за пренос на руски газ - бел.ред.) е неприемлива," подчерта той.

Джедович и Сиярто са обсъдили мерките, които могат да вземат, за да бъдат защитени позициите на двете страни.

"Ще се опитаме в разговор с българката страна да преодолеем това предизвикателство," каза Джедович. Тя посочи, че ще бъде осигурен алтернативен внос на газ от Азербайджан чрез интерконектора с България, чието изграждане ще приключи до няколко дни.

Таксата за внос и транзит на руски газ през България няма да се отрази негативно на европейските потребители, тя ще засегне единствено печалбите на "Газпром". Това казаха на 25 октомври на посланиците на държавите от Европейския съюз премиерът акад. Николай Денков, вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел, министрите на финансите и на енергетиката - Асен Василев и Румен Радев.