Европейският съюз предложи на САЩ пълна отмяна на митата за внос на американски автомобили в Европа и друга промишлена продукция. Това обяви еврокомисарят по търговия Сесилия Малстрьом, цитирана от Politico.

Според Малстрьом, ЕС ще свали до нула тези мита, но и САЩ трябва да направят същото за европейските автомобили и промишлени стоки. Сега ЕС облага с 10% мито американските автомобили, а САЩ европейските с 2.5%. Заради тази разлика, преди време Тръмп заплаши Брюксел с въвеждане на данък за европейските промишлени стоки от 25%. Точно тази опасност принуди Европейската комисия да вдигне бяло знаме и да предложи нулеви мита.

Днес обаче американският президент Доналд Тръмп отхвърли предложението на Брюксел за нулеви мита, стана ясно от негово интервю пред Bloomberg News.

"Американските потребители са свикнали да купуват европейски автомобили, а не американски. Така че в сферата на несправедливите за САЩ търговски практики ЕС е като Китай, само че е по-малък", каза президентът.

Засега не е ясна реакцията на Брюксел, но трябва да се посочи, че забраната за внос на автомобили от Европа в САЩ или облагането на този внос с високо мито ще удари най-много Германия.