Британският премиер Борис Джонсън иска да бъде възстановена традиционната имперска система с мерки като фунт и унция, обяви днес говорител на "Даунинг стрийт" 10, цитиран от Ройтерс и БТА.

През настоящата седмица, когато се чества 70-годишнината от коронацията на кралица Елизабет Втора, правителството започва консултации за промяна на закона за мерните единици като част от придобитите свободи след излизането на Великобритания от ЕС.

В ЕС се изисква от страните членки да ползват като правило Международната система единици (съкратено СИ), но на Великобритания, докато беше член, бе позволено да използва някои имперски мерки наравно с десетичните. Например ограничението на скоростта се отбелязваше с мили в час, млякото и бирата се продаваха с мярката пинта, но други продукти, като захарта, се измерваха в грамове и килограми.

След като напусна ЕС през 2020 г. Обединеното кралство преразглежда хиляди правила, за да прецени дали обслужват националния интерес. Сред тях бе забраната да се продават по имперски мерки пакетирани стоки, в частност захарта.

"Регулациите на ЕС изискват продажбата на някои продукти по метричната система, но премиерът заяви ясно, че иска да се консултира по въпроса по-късно тази седмица", каза днес говорител на Джонсън.

Някои британци приветстват плана като начин за установяване на връзка с миналото. Но други казват, че не виждат смисъл от връщането назад, посочи Ройтерс.