Цената на електроенергията на Българската федерация на индустриалните и енергийни консуматори (БФИЕК) възрази в отворено писмо за екстремно високите цените на енергийната борса у нас на сегмента "Ден напред". От сдружението на едрия бизнес припомнят за проблемите, който съществуват при работата на Българската независима енергийна борса, както и за мерките, които могат да се вземат за подобряване на енергийния пазар у нас.

Поводът за реакцията на БФИЕК е заради постигнатата днес, 2 декември, цена за базов товар на пазарен сегмент "ден напред" на БНЕБ с ден на доставка 2 декември 2020 г., което е в размер на 183,57 лв./MWh, като най-високата постигната часова цена за деня е 251,06 лв./MWh.

Според БФИЕК, цената на българската енергийна борса за този ден е най-високата в цяла Европа. Спрямо цената за 1 декември от 110,54 лв./MWh, днешната е скочила с близо 67%.

Освен това, днешният ден отбелязва и максималната стойност за 2020 г. до този момент. Резкият скок на цената за ден на доставка 2 декември 2020 г. не съответства на плавната нарастваща тенденция, нито на пазарните условия - няма авария в значима производствена мощност, нито на системен електропровод, не се наблюдават екстремни метеорологични явления, няма рязък скок в търсенето. Но има редукция в предлагането, посочват от бизнес асоциацията.

Припомняме, че ценовите равнища на българската енергийна борса са обвързани с тези на европейските енергийни борси. Именно за тях през последни дни енергийните анализатори предупредиха, че се очаква увеличение на цените при сегмента "Ден напред". Причините за това са комплексни, но водеща сред тях бе липсата на вятър и достатъчно слънцегреене в Европа. Това води до включване на базовите мощности, а студеното време навън повишава и консумацията както при бизнеса, така и за битовите потребители.

Тази година е особена за енергийните пазари в Европа и заради коронавирусната криза - това доведе до промени в консумацията, а в случаите на локдаун потреблението и цените по пазарите дори се сринаха през пролетта. Бъдещи резки промени в нивата на електроенергията може да се очакват и заради планираното излизане от енергийните пазари на Великобритания. То ще се случи в края на тази година и също ще повлияе върху борсовите цени.

Конкретно за българския енергиен пазар вчерашните високи цени не са единичен феномен. Справката показва, че през декември 2019 г. е имало регистрирана най-висока цена от 237,37 лв./ MWh на пазар "Ден напред". Най-ниското ниво пък е било 2,91 лв./ MWh. През януари също не наблюдаван скок в цените на този сегмент като тогава най-високата достигната цена бе 220,07 лв/ MWh, а най-ниската бе 38,28 лв./ MWh.

3e-news.net

По всяка вероятност и през настоящия зимен сезон е възможно да се очакват резки промени в цените, като факторите за целта са комплексни. И за съжаление рядко зависят само от българския енергиен пазар, който все още е в процес на либерализиране.