Пазарът на нови автомобили в Белгия бележи спад с шест процента за последните три месеца, съобщават местни медии. Отбелязва се, че това е най-видимото оттегляне на купувачите от кризата през 2012 година, съобщава БТА.

Причината е несигурността дали ще бъдат предприети нови законодателни мерки в защита на природата, които имат пряко отношение към използваните двигатели и горива. Купувачите не знаят към какъв автомобил да се насочат и отлагат покупките, поясняват собственици на автосалони.

Явлението се наблюдава особено отчетливо в последните шест месеца, след като Белгия постепенно премина към забрана на движението на стари автомобили в централните части на най-големите градове. От тази мярка са изключени автомобилите, регистрирани като класически (произведени преди повече от 25 години).

Медиите отбелязват, че несигурността е враг на потреблението, както и че засега цените на електрическите и хибридните автомобили превишават с поне 30 на сто стойността на превозни средства с двигатели с вътрешно горене. За разлика от САЩ, в ЕС почти не съществуват данъчни закони, които да облекчават покупката на електромобил.