Без яйца на Великден не може, те са сред най-важните символи на един от най-големите християнски празници и от векове се смята, че великденското яйце се свързва, освен с възкресението на Христос, но и с плодородието, късмета, здравето, щастието, началото на нещо хубаво, според народните предания.

Яйцата имат двойно предназначение

за украса и за готвене, а търговците на дребно обикновено разчитат на яйцата като средство за намаляване на загубите по празниците. Този пазарен подход води до сезонно по-високи цени на едро на яйцата преди Великден, но при ограниченото предлагане през последните години, което сега се изостря от намаляването на броя на кокошките в птицефермите не само в България, но и по целия свят, затова и цените са до и над най-високите за последното десетилетие. В България яйцата по стоковите тържища, където се предлагат на цени на едро, са поскъпнали с малко над 47% от 0.19 лв./броя към 15 април 2021 година до 0.28 лв./броя към 15 април 2022 година, според оперативните данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Потребителите обикновено поемат значителна част от увеличението, тъй като се стремят да напълнят кошниците си с яйца преди Великденските празници, писа миналата седмица преди католическия Великден британският вестник The Guardian.

Тази тенденция не подминава и България, но допълнителен натиск върху световния пазар оказаха и възобновените огнища в много страни от високопатогенна инфлуенца по птиците (HPAI) в големи стада от кокошки носачки, което създаде допълнително напрежение в и без това затруднените вериги за доставка на яйца, които не са се възстановили напълно от смущенията, предизвикани от пандемията COVID-19.

Птицевъдството е сред най-старите и най-масови отрасли на животновъдството

Потвърждават го и днес данните на Съюза на птицевъдите в България, според които в момента регистрираните активни птицевъди са 2186, повечето от които са с добре развити птицеферми по стандартите на ЕС, за да получават подпомагане по национални и европейски програми. По последни данни на Министерството на земеделието общо за настоящата 2022 година за подкрепа на птицевъдите са осигурени 35 млн. лева.

По области най-много птицевъди има в Пловдивска (173), Бургаска (145), Варненска (144), Софийска област (127) и Старозагорска (102). И въпреки че през последните години производството на този подотрасъл в животновъдството спада, България продължава да запазва добрите си позиции на световен износител на пресни кокоши яйца.

Къде е България в световната експортна листа

По окончателни данни на Световната търговска организация (СТО) и специализираната платформа worldstopexports.com за 2020 година България заема 17-то място сред износителите на пресни яйца на стойност 16.785 млн. щатски долара, като износът е нараснал с 19.6% спрямо предходната 2019 година. В класацията на worldstopexports.com са включени 84 държави износителки на пресни яйца.

Според информационния портал Farm Flavor, яйцата се нареждат сред 10-те най-популярни храни в света, като изпреварват ябълките и супите.

Табли

В стойностно изражение 20-те държави, които са и сред най-големите износителки в света, са доставили 92.24% от експортираните в световен мащаб пресни яйца през 2020 г. На останалите 64 страни износителки се падат 7.76% от световния пазар.

Световният износ на пресни яйца

В световен мащаб износът на пресни яйца по държави възлиза на 1.96 милиарда щатски долара през 2020 г. Тази сума отразява увеличение от 3.4% за всички експортирани пресни яйца в сравнение с 2016 г., когато доставките са били на стойност 1.9 млрд. щатски долара.

През 2020 година, обаче, спрямо 2019 г., стойността на изнесените пресни яйца е намаляла с 4.7%.

Петте най-големи износители на пресни яйца са Нидерландия, Полша, Турция, Германия и Малайзия. Общо на тази петорка от водещи доставчици се пада повече от половината (56.7%) от стойността на всички изнесени пресни яйца в света през 2020 г.

По континенти доставчиците, които се намират в Европа, са продали най-много пресни яйца, като общо международният износ е на стойност 1.3 млрд. долара или над две трети (68.6%) от общата стойност в целия свят. На второ място се нареждат азиатските износители с 25.6 %, докато други 5.3 % от световните доставки на пресни яйца са с произход от Северна Америка.

По-малки проценти идват от Латинска Америка (0.3%), с изключение на Мексико, но включваща Карибския басейн, от Океания (0.2%), само от Нова Зеландия и Австралия, а накрая от Африка (0.1%).

Сред водещите износители най-бързо е нараснал експортът на пресни яйца през 2020 г. спрямо предходната 2019 г. на: Швеция (ръст от 310.3%), Япония (ръст от 112%), Франция (ръст от 33,6%), Белгия (ръст от 25,1%), Испания (ръст от 22,5%) и България (ръст от 19.6%). Рекордьор по ръст, обаче, е Черна гора (+1450%). Равносметката за 84-те държави е следната: при 35 износители е регистрират спад на експорта, а при 38 има повишение, докато при останалите 11 няма промяна.

Страните, които са регистрирали спад в експортните си продажби на пресни яйца, са водени от: Турция (спад от 22.8%), Беларус (-19.8%), Германия (-16.6%), Малайзия (-15.4%) и Русия (-15.1%).

Добри са позициите на България и в ЕС, най-големият световен износител на пресни яйца. Страната ни заема 8-мо място сред 25 държави-членки, включени в световната класация. И на 10-то място по ръст на износа, изпреварена от: Швеция (+310.3%), Люксембург (+85%), Чехия (42.8%), Франция (+33.6%), Гърция (+30%), Хърватия (+28.3%), Белгия (+25.1%), Испания (+22.5%) и Португалия (+19.8%).

В нашия регион, на Балканския полуостров, експортните позиции на страната ни са още по-добри, заемайки 2-ро място след Турция - третият световен износител. По-сериозна конкуренция имаме от Румъния и донякъде от Хърватия, докато останалите 7 държави от региона имат пазарен дял под процент.