Планираните от ЕС правила за зелените инвестиции са изправени пред нови коментари тази седмица, след като седем държави-членки поставиха под въпрос използването им в публичните разходи, след които и България. В същото време зелените групи се опитват да забавят одобряването на правилата.

През април ЕС публикува първата част от своята "таксономия" за устойчиво финансиране, списък на икономическите дейности и подробните критерии, свързани с климата, на които трябва да отговарят, за да бъдат означени като зелена инвестиция, припомня "Ройтерс".

От 2022 г. доставчиците на финансови продукти трябва да разкрият кои инвестиции отговарят, за да помогнат да се направят наистина зелените вложения по-видими и привлекателни за инвеститорите.

Брюксел също така планира да използва правилата за предотвратяване на вредни за климата проекти, които се очаква да получат подкрепа от 672,5 милиарда евро чрез бъдещия фонд за възстановяване на COVID-19. Този ход бе подкрепен от съветниците на ЕС и някои законодателни органи.

Група от седем държави от ЕС, включително и България, се противопоставя на този план, пише в документ, видян от агенция "Ройтерс".

"Таксономията трябва да се прилага само като инструмент за прозрачност. Таксономията обаче постепенно се превръща в нов стандарт за политиките на ЕС", се казва в документа, воден от Чехия и подкрепен от България, Кипър, Гърция, Унгария, Румъния и Словакия.

В документа се казва още, че Комисията и страните от ЕС трябва да обсъдят "ограниченията" на използването на таксономията за насочване на публичното финансиране. Министрите на околната среда в ЕС ще го обсъдят в детайли точно този проблем в четвъртък, припомня агенцията.

Правилата за таксономия, публикувани през април, обхващат дейности, включително вятърната и слънчева енергия, транспорта и различни производства. Комисията обаче отложи до края на тази година решението дали да даде зелен етикет за природния газ. Ядрената енергия също ще се оценява отделно.

Държавите от ЕС са разделени по двата въпроса. Обикновено по-богатите западни държави казват, че насърчаването на инвестиции в синьо гориво, изкопаемитре горива, би подкопало климатичните цели на ЕС. Страните от Източна и Централна Европа смятат, че е необходимо да им се помогне да се откажат от въглищата, които отделят повече CO2 при изгаряне в ТЕЦ-овете.

3е-news.net