"Ние сме създали необходимата инфраструктура и сме предоставили на пазара необходимия капацитет, за да може пълният обем от азерския газ да влезе на територията на България". Това обяви в интервю за bTV  изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

"Колко ще се доставя от азерския газ зависи от страните по договора и при желания доставките могат да се увеличат", добави той.

И сега могат да се доставят допълнителни количества газ от Азербайджан, коментира също по bTV в понеделник вечерта енергийният министър Александър Николов, като направи уточнение, че те ще бъдат на пазарна цена.

"Поетите ангажименти към момента от бившето ръководство (на "Булгаргаз") са до 1 юли 2022 г. Всякакво подобряване на отношенията ни с партньорите отвъд пазарните цени може да се случи след това", каза Николов. Вероятно министърът имаше предвид, че от тази дата е планиран стартът на търговската експлоатация на газовата връзка с Гърция, по която страната ни се очаква да получава пълния договорен обем газ на година - 1 млрд. куб. метра, от Азербайджан.

"След 1 юли 2022 г. ще направим всичко възможно, така че в максимален размер количествата по дългосрочния договор да постъпват в България и съответно да има значително намаляване на социалния стрес", каза още Николов.

Във връзка с продажбата на газ на 4 февруари на въпрос защо евтиният газ не остава у нас Владимир Малинов уточни, че на борсата не се продава конкретен газ, а микс.

Малинов е категоричен, че продаденото количество не е от хранилището в Чирен. Шефът на "Булгартрансгаз" призна, че резервът в газохранилището е 25%, или с около 15% по-малък от този, който сме имали миналата година по това време.

На критиките, че "Булгаргаз" е продал количества природен газ на по-ниска цена, Николов коментира на свой ред, че съпоставката в цените трябва да се прави в конкретния момент и за конкретните сделки. "Сделките събота и неделя са само и единствено от излишъци в системата, която е реализирала печалба от над 1,5 милиона лева", каза министърът.

"Към настоящия момент от нашите ползватели и от операторите на съседните държави нямаме информация, която да ни дава основателно съмнение, че ще има недостиг на природен газ. Накратко казано - няма заплаха, но имаме готовност", обяви Малинов.

Министър Николов пък бе категоричен, че не се подготвя връщане на посредниците в енергетиката. "Цялото ръководство на "Булгаргаз", както и на БЕХ, ще запази в максимална степен държавния интерес, което включва изключването на посредници", увери министърът.