Американският лек суров петрол поевтиня днес в азиатската търговия под психологическата граница от 100 долара за барел, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало, след като днес бяха публикувани официални статистически данни за китайската икономика, които предизвикаха опасенията на инвеститорите, че нейният растеж може да се забави.

Американският лек суров петрол, референтен сорт за пазара в САЩ, загуби 5,7 процента от стойността си до 97,13 долара за барел. Сортът Брент от Северно море, който е референтен за Европа, поевтиня с 6 на сто до 100,54 долара за барел.

Този спад бе регистриран повече от една седмица след като петролът поскъпна до най-високото си равнище от 2008 г. заради несигурността около предлагането в резултат на войната в Украйна. Съединените щати и Великобритания решиха да спрат вноса от Русия, която е на трето място в света по добив на петрол, отбелязва АФП.

Руско-украинските преговори обаче карат инвеститорите да се надяват, че предлагането ще бъде засегнато от войната на минимум, каза трейдърът Даниъл Хайнс, работещ за една от водещите австралийски банки. Той обаче добави, че руският петрол "е все по-изолиран".