Няма причини за възобновяване на доставките на газ за "неприятелска" България, София "отчаяно се опитва" да изкара зимата без синьо гориво от Руската федерация. Това заяви в социалната мрежа "Телеграм" руският сенатор Алексей Пушков.

Коментарът му по повод думи на министъра на енергетиката от българското правителство Росен Христов, че кабинетът обмисля възможността за възобновяване на доставките на газ от "Газпром", отбеляза Газета.ру.

"Мисля, че трябва да дадем възможност на България да направи това, което толкова много искаше - да изкара зимата без руски газ", изтъкна Пушков.

"Не е съвсем ясно защо трябва да продължат доставките на газ за една активно "неприятелска", тоест враждебна държава, още повече, че тя самата ги е отказала", написа Пушков в канала си в "Телеграм".

Руското издание припомня, че от 27 април "Газпром" спря доставките за българската компания "Булгаргаз" поради отказа й да плаща по новата схема, както поиска Москва след преминаване към разплащания в руската национална валута с "неприятелски страни". За целта купувачите трябва да открият сметки в чуждестранна валута и рубли в "Газпромбанк": първата в чуждестранната валута, която банката продава на Московската борса, купува рубли и кредитира втората сметка (в рубли) - и тази сума се получава от 'Газпром".