Новопоявил се албански товарен трафик е сред причините за образувалите се опашки на Дунав мост 2 през последните месеци. Дестинацията е Средна Европа и досега е преминавал през Сърбия и Хърватия. Този трафик сега използва Дунав мост 2. Голяма част от трафика през Сърбия също използва съоръжението във Видин, вероятно заради увеличените такси в съседната държава.

Това съобщи във Видин министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров след среща с държавния секретар в Министерството на транспорта и инфраструктурата на Румъния Адриан Ковасниану по проблемите с трафика на Дунав мост 2. Двамата министри се разбраха работна група да търси начини за облекчаване на трафика, като в нея ще се включат различни експерти, които отговарят за контрола. Намерението е да се намери решение за намаляване на времето за преминаване през моста.

Министър Тодоров отбеляза няколко мерки, като осигуряване на възможност за 24-часово преминаване на леки и тежкотоварни автомобили през граничните пунктове с Румъния, както и едновременно извършване на гранични проверки на повече от едно превозно средство. По думите му, разделянето на потоците от товарни автомобили, на превозвачи от ЕС и превозвачи от трети страни и увеличаването броя на измервателните уреди за тегло, също ще дадат положителен резултат в краткосрочен план.

В сравнение със същия период на 2019 г., преминаващите през Дунав мост 2 превозни средства, са с 15 процента повече, каза Георги Тодоров, цитиран и в съобщение на министерството. В рамките на едно денонощие в едната посока на моста се обработват между 1000 и 1200 камиона.

"Днес опашката от камиони на Дунав мост 2 е около 3,5 км. Преди 10 дни беше около 16-18 км. Чакането постепенно намалява, в резултат на общите ни действия. Затова предложих още в началото на следващата седмица да направим съвместно посещение и на ГКПП Русе-Гюргево, за да търсим и там конкретни решения, защото всеки пункт има специфика от гледна точка на трафик и инфраструктурен капацитет", подчерта министърът.

От българска страна в срещата днес участваха представители на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, ГД "Гранична полиция", Агенция "Митници" и превозвачи, а от румънска - представители на Министерството на транспорта и инфраструктурата, на Агенцията с ресор пътна инфраструктура и органите за граничен контрол.

Следващата седмица работна група от двете страни ще посети Дунав мост при Русе. Министър Георги Тодоров и Адриан Ковасниану посетиха след срещата днес във Видин зоната за граничен контрол в Калафат, Румъния.