Авиорегулаторът на Афганистан предупреди днес, че националното въздушно пространство е предоставено на военните, след като талибаните превзеха страната, и посъветва преминаващите транзитно самолети да не навлизат в него, предаде Ройтерс.

Това принуждава големите авиопревозвачи да се пренасочат към други маршрути.

Засега американските ВВС са поели контрола на въздушното движение на летището в Кабул, където днес петима души загинаха във възникналия хаос.

United Airlines, British Airways и Virgin Atlantic от вчера спряха да използват афганистанското въздушно пространство на фона на усилията на западните страни, начело със САЩ, да евакуират гражданите си.

Днес от полети над Афганистан се отказаха и Qatar Airways, Singapore Airlines, тайванската China Airlines, Air France KLM) и Lufthansa.

Всички полети през въздушното пространство на Кабул, което обхваща цялата страна, няма да бъдат насочвани от въздушен контрол, предупреди Афганистанската служба за гражданска авиация (ACAA).

Регулаторът не уточнява на кои военни сили точно е предоставено въздушното пространство предвид колапса на местните сили за сигурност пред талибанската офанзива.

След съобщението някои самолети се върнаха обратно, а други смениха курса.

Отменени са и всички полети от Техеран до Кабул заради затварянето на небето над Афганистан, съобщи говорител на Организацията за гражданска авиация на Иран, цитиран от ТАСС.

Всеки ден различни компании извършваха по пет полета до Кабул. Предвид последните събития всички те са отменени, посочи той.

По думите на говорителя Иран освен това няма да приема самолети от Афганистан до второ нареждане.