Глобалните продажби на произведения на изкуството през 2021 г. са скочили с 29% спрямо предходната година и са достигнали 65.1 млрд. долара, сочат данните от шестия годишен доклад за пазара на изкуство в света на организатора на изложения за изкуство в света Art Basel и неговият основен корпоративен партньор британската банка UBS, представен вчера в Лондон.

Тази цифра надхвърля нивото от преди пандемията през 2019 г., когато бяха отчетени продажби за 64.4 млрд. долара, но е малко под рекордите от 68.2 млрд. долара и 67.7 млрд. долара, постигнати съответно през 2014 г. и 2018 г.

Графика: Arts Economics

Всички сегменти на пазара отбелязват ръст през 2021 г., но аукционният сектор показва най-силен ръст на годишна база, като продажбите на публични търгове са се увеличили с 47%. Продажби на частни търгове на аукционни къщи са нараснали с малко повече от една трета, а дилърският пазар се е повишил с 18%.

Не липсват и критици на доклада

"Пазарът на изкуство показа невероятно възстановяване през 2021 г., въпреки продължаващите предизвикателства пред бизнеса. Дилърите и аукционните къщи успешно се приспособиха към новата пазарна възможност едновременно да се предлага онлайн и офлайн търговия и наддаване, а нарастващото богатство на заможните колекционери спомогна за повишаване на търсенето на пазара", казва Клер МакАндрю, автор на доклада и основател на консултантската копания Arts Economics, цитирана от "Ройтерс". Тя е анкетирала няколкостотин международни галерии и повече от 2000 колекционери на изкуство, базирани в САЩ, Великобритания, Азия и Европа.

Много наблюдатели, според "Ню Йорк Таймс", оспорват методологията на Art Basel и UBS. Освен това, тазгодишният доклад е завършен преди 24 февруари, и в него не се разглежда войната в Украйна и нейното възможно въздействие върху пазара на изкуство през 2022 г. "Може би сме изправени пред рецесия, която е много по-различна от кризата през 2008 година, което ще се отрази и на пазара на произведения на изкуствата", казва Марта Гнип, съветник и писател в областта на изкуството, базирана в Берлин, пред "Ню Йорк Таймс".

За отбелязване е, че

онлайн пазарът продължи да се разширява през 2021 г.

като нараства със 7%, за да достигне приблизително 13.3 млрд. долара като стойност. Онлайн продажбите съставляват 20% от продажбите на пазара на произведения на изкуството, като делът им е намалял с 5% спрямо 2020 година, но все пак близо два пъти (9%) повече от нивото през 2019 г.

В доклада се отбелязва, че през миналата година продажбите са се увеличили както на пазара на публични търгове, вкл. и аукционните къщи, така и при частните дилъри. Първият е скочил с 47% до 26.3 млрд. долара, а вторият - с 18% до 34.7 млрд. долара. Останалите 100 млн. долара са от сделки с произведения на изкуството, като част от голяма сделка с имот.

Това увеличение до голяма степен се дължи на нарастващите разходи за предмети на изкуството сред лицата с висока нетна стойност (high-net-worth individuals, HNWI), чието състояние, без да се включват недвижимите имоти и бизнес активите им, е на стойност над 1 млн. долара. През 2021 г. те са похарчили средно 274 000 долара за изкуство, което е два пъти повече от сумата, похарчена през предходната 2020 година.

Диаграма: Arts Economics

По географски признак най-голям е пазарът на произведения на изкуствата, вкл. и антиквариат в САЩ - 43%, или 28 млрд. долара, следвани от Китай, на който се падат 13.4 млрд. долара, или 20%. Третото място е за пазара в Обединеното кралство, който се увеличи с 14% на годишна база до 11.3 млрд. долара. Франция отбеляза особено силен ръст, като продажбите са се увеличили с 50% на годишна база до 4.7 млрд. долара, което е най-високото им ниво от 10 години насам.