Докато смятам, че си върша добре работата, т.е. не предлагам нещо несправедливо, няма смисъл сам да си подавам оставката. Това каза в Кюстендил вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов по повод отправените искания от превозвачи да се оттегли от поста си.

Той бе в Кюстендил, където присъства на изнесено заседание на парламентарната група на "Има такъв народ", предаде БТА.

Министърът посочи, че цялата идея на тол системата е да се плаща повече от тези, които въздействат и замърсяват пътя повече. Гроздан Караджов припомни, че въвеждането на системата е от 2020 година, но заради протести, неподготвеност и кризи, "тол-ваканцията" продължава вече две години и три месеца.

"Само че въпросът, който задават българските граждани и на който трябва да отговарям като министър е - защо този, който ползва пътя не го плаща, а трябва да го плащаме ние през бюджета и втори път, когато леките автомобили плащат 2/3 от тежестта за ремонт и поддръжка на пътищата, а тежкотоварният трафик, в това число и транзитният - едва 1/3", каза Караджов.

Той уточни, че в момента около 270-280 млн. лв. се събират у нас от винетки на леки автомобили, а приходите от целия тежкотоварен трафик са 158 милиона. Според министъра те трябва да достигнат два пъти размера на постъпленията на винетки от леки коли.

"Заложили сме и ще похарчим над 1 млрд. само за текущ ремонт и поддръжка, без да влизат основите ремонти и новото строителство. Така българският данъкоплатец продължава да плаща за публичната собственост, наречена републиканска пътна мрежа. Не може данъците на всички нас, включително и на тези, които не използват тази мрежа да отиват за нейното поддържане", аргументира се Гроздан Караджов. Според него това е най-справедливата система и неслучайно, с директиви, цяла Европа ще премине на този принцип. "Има искания за намаляване на тол-таксите, за намаляване на обхвата, но тази промяна трябва да се случи", категоричен е Караджов.

Министърът посочи, че по време на срещите с превозвачите досега, голяма част от исканията им са били възприети и са направени необходимите промени. "Диалогът между мен, политическия ми кабинет и превозвачите върви", коментира Караджов. Той допълни, че с тях предстои нова среща в края на седмицата или в началото на следващата, по въпросите на тол системата. "Сигурен съм, че ще има несъгласие, но все някога някой трябва да направи тази реформа", каза още Караджов.